Jättepandan | Fördjupningsuppgift

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
  • Naturvetenskapsprogrammet (NA) Årskurs 1
  • Biologi 1
  • B
  • 3
  • 967
  • PDF

Jättepandan | Fördjupningsuppgift

En fördjupningsuppgift med fakta om jättepandan. Eleven skriver bland annat om jättepandans diet, utbredning och vilken kategori av djur den tillhör.

Utdrag

Pandan kallas även för bambubjörn, enorm panda eller jättepanda. Det har varit svårt att placera in jättepandan i den såkallade ”rätta” systematiska placeringen björn eller halvbjörn. Björnarnas systematik är både svår och komplicerad vilket har resulterat i att många olika vetenskapliga namn har stor utbredning på arterna. Pandan kategoriserade först som halvbjörn inom familjen kallad Procynoidae pågrund av att pandan liksom kattbjörnen har egenskaper som kan härstämma till både björnar och halvbjörnar. Den har samt också placerats tillsammans med kattbjörnen i en egen familj då den delar ett antal egenskaper så som föda(bambu),habitat och pseudotumme. Studier har faktiskt visat att dessa likheter beror på konvergent-evolution alltså att 2 arter eller grupper tydligt och starkt påminner om varandra i någon karaktär utan att detta är orsakat av ett nära släktskap. Pandan är närmast släkt med björnarna i släktet Ailuropoda som molekylär-genetiska studier visat. Jättepandans utvecklingslinje separerades från de resterande björnarna i familjen för cirka 15 miljoner år sedan men uppdelningen av halvbjörnar och björnar skedde för cirka 30-35 miljoner år sedan. Det är varför det har varit svårt att placera...... Köp tillgång för att läsa mer

Jättepandan | Fördjupningsuppgift

[0]
Inga användarrecensioner än.