Jordbävningar: Tsunamin i Indiska Oceanen | Sammanfattning

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
 • Samhällsvetenskapsprogrammet (SA) Årskurs 3
 • Geografi 2
 • C
 • 4
 • 1622
 • PDF

Jordbävningar: Tsunamin i Indiska Oceanen | Sammanfattning

En sammanfattning om jordbävningen i Indiska Oceanen 2004 och den efterföljande flodvågskatastrofen (tsunamin). Sammanfattningen redogör för händelseförloppet och förklarar hur en jordbävning och en tsunami uppkommer.

Innehåll

- Jordbävningen i Indiska Oceanen
- Källor

Utdrag

Denna jordbävning som bildades ute i havs ägde rum den 26 december 2004 i Thailand, ute i indiska oceanen, den uppmättes till 9.0 på richterskalan vilket innebär att den klassades som den näst kraftigaste jordskalvet någonsin under våran tid. Jordbävningen orsakade en enorm våg ute till havs och bildade en så kallad tsunami som bröt ut längs den sydostasiatiska kusten, de länder den orsakade stört problem för var Indonesien, Thailand, Sri Lanka och Indien. För att få det blir tydligare om hur stor och kraftfull denna tsunami var så var det mellan 220 000-300 000 människor som dog plus 5 miljoner människor som blev hemlösa eller var tvungen att fly. Även fast tsunamin var i Thailand så är det en väldigt populärt turist land och det gjorde att även några svenskar var inblandade, siffran för svenskar som dog var 554 st.

Det som hände var att den indiska plattan gled under Burmaplattan, dessa två plattor ligger ute i indiska oceanen. Under ganska många år hade plattorna vid andra tillfällen hakat i varandra och det har gjort att det har byggts upp en enorm spänning där dem hade hakat i, och just den dagen den 26 december släpptes denna spänning och det gjorde att havsbotten skakade kraftigt i 2 minuter sen slutade det ett litet tag sen kom det tillbaka och då varade det ännu längre, och då är vi uppe i ungefär 5 minuter ständigt skakande. Det ständiga skakande var för att plattorna flyttade sig ett tiotal meter längs med varandra och den sträckan var 16 mil lång, och då kan du tänka dig att från Stockholm till Gävle är det 17 mil.
Eftersom att plattorna flyttade sig längs med varandra så höjdes havsbotten några meter och startar en kraftig tsunami.
Det tog inte mindre än en halvtimme innan tsunamin hade intagit landet, och det är väldigt kort tid för att hinna förbereda sig på att fly eller ta sig långt bort från stranden. Aceh-provinsen drabbades väldigt hårt vilket ligger 15 mil norröver centrum. Man kan uppskatta att tsunamin var mellan 20-30 meter hög vid det området.
Det är väldigt svårt att kunna förutspå en jordbävning... Köp tillgång för att läsa mer

Jordbävningar: Tsunamin i Indiska Oceanen | Sammanfattning

[1]
Användarnas bedömningar
 • 2016-01-12
  Skriven av Gymnasieelev på Årskurs 2
  yeeeeeeeeeeeeeey tack för hälpen