Judeförföljelsen | Fördjupningsarbete

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
  • Samhällsvetenskapsprogrammet (SA) Årskurs 2
  • Historia 1b
  • C
  • 17
  • 5505
  • PDF

Judeförföljelsen | Fördjupningsarbete

Ett fördjupningsarbete i Historia 1b med fokus på judeförföljelse. Eleven redogör bl.a. för judeförföljelsens bakgrund och orsaker, judeförföljelsen under 2:a världskriget, samt konsekvenserna av förintelsen i Nazityskland och situationen för judar idag. Följande frågeställningar diskuteras i arbetet:

• Judeförföljelsen i nazityskland utvecklades snabbt över tid, hur gick det till?
• Vad var konsekvenserna av förföljelsen? Hur ser de ut idag för judarna?
• Finns det exempel på förföljelsen av ett annat folk under senare tidsperiod?

Innehåll

Judeförföljelsen

- Inledning
-- Bakgrund
-- Frågeställningar
-- Källgranskning
- Judeförföljelsen i nazityskland utvecklades snabbt över tid, hur gick det till?
-- Utvecklingen av judeförföljelsen i Nazityskland
-- Hur det fungerade på koncentrationslägren
- Vad var konsekvenserna av förföljelsen? Hur ser det ut idag för judarna?
- Finns det exempel på förföljelsen av ett annat folk under senare tidsperiod?
- Liknelser och skillnader mellan förföljelsen av kristna och judar
- Sammanfattning
- Diskussion
- Källförteckning

Utdrag

Bakgrund
Judarna har egentligen alltid varit förföljda ända sedan i början av kristendomen, då de kristna förde ut judar från sitt hemland Palestina och det gjorde så att de fick bosätta sig delar runt om i Europa och Mellanöstern.
Sedan i början av 1000-talet i samband med de första korstågen så anklagades judarna för att ha mördat Jesus. De fördrevs ut från allt fler länder och till sist så flyttade många judar till Östeuropa. De judar som var kvar i Västeuropa flyttade till slutna stats delar som kallas getton, för att de utsattes oftare för hat och förföljelser.
Vid samband med upplysningen på 1700-talet och franska revolutionen så började judarnas situation bli bättre i Europa och de började få samma rättigheter som övriga medborgare, men det ändrades efter ett tag när Hitler och nazismen kom till makten i Tyskland år 1933 och växte fram Nazityskland, som blev judarnas värsta katastrof någonsin.
Nazisterna bestämde att utrota alla judar och det gjorde dem genom att skickade de till koncentrationsläger, där cirka sex miljoner judar mördades i gaskammarna. Detta kallades
''den slutgiltiga lösningen''.

---

Utveckling av judeförföljelsen i Nazityskland
I början av när nazisterna började ta över Tyskland så förföljdes och trakasserades judarna redan då och kallades värdelösa och främmande ända tills nazisterna bestämde sig för den slutgiltiga lösningen.
Från den slutgiltiga lösningen har man inte hittat några nerskrivna dokument som handlar om hur det skulle gå till som i sådana fall skulle vara skrivet ifrån Adolf Hitler som var ledaren av den nazistiska organisationen SS, som styrde själva förintelsen av judarna under andra världskriget... Köp tillgång för att läsa mer

Judeförföljelsen | Fördjupningsarbete

[0]
Inga användarrecensioner än.