Källkritik och historiebruk i filmen "Forrest Gump"

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
  • Teknikprogrammet (TE) Årskurs 3
  • Historia 1a1
  • C
  • 2
  • 799
  • PDF

Inlämningsuppgift: Källkritik och historiebruk i filmen "Forrest Gump"

En inlämningsuppgift om Robert Zemeckis film "Forrest Gump" med fokus på historiebruket och källkritiken. Eleven reflekterar kritiskt över om man kan lita på de historiska händelser som man ser i filmen.

Utdrag

Man kan använda sig av filmen Forrest Gump för att lära sig om ett flertal historiska händelser. I filmen nämns händelser, personer och grupper. Man nämner inget nytt och fördjupar heller inte sig i något enskilt fall utan man bara passerar förbi alla händelser. Man får däremot ta all information med en nypa salt.

I filmen används en hel del kommersiellt historiebruk. Denna form av historiebruk används främst för att sälja med hjälp av historia. I filmen nämns också Vietnamkriget och då Forrest Gump filmen är en komedi blir det en succé för omvärlden då de flesta visste om Vietnamkriget.
I filmen ingår amerikansk historia, Watergateaffären, Vietnamkriget, Apple, sjukdomen Aids och smileysen . Han träffar bland annat på flera kända personer så som Elvis Presley och presidenterna John F. Kennedy, Lyndon B. Johnson och Richard Nixon.

Det finns även en nyans av politiskt historiebruk i vietnamscenerna. T.ex. då Forrest ...... Köp tillgång för att läsa mer

Källkritik och historiebruk i filmen "Forrest Gump"

[0]
Inga användarrecensioner än.