Kärlekens anatomi | Essä

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
  • Naturvetenskapsprogrammet (NA) Årskurs 3
  • Svenska 3
  • A
  • 6
  • 2600
  • PDF

Kärlekens anatomi | Essä

En essä med huvudämnet kärleksberättelser där eleven ger en inblick i hur författare genom tiderna har använt sig av olika motiv och berättartekniska grepp som konflikter när de skrivit kärleksberättelser.

Utdrag

“All typ av kärlek är en reaktion på skönhet” sade den grekiska filosofen och författaren Platon. Den är frihet. Den är framtid. Den är lösningen på alla familjeproblem och samhället. Kärleken är ett starkt känslovapen som inte alls går att beskrivas, den är något du lever för. Ända sedan medeltiden har man skrivit kärleksberättelser, vilket man fortsätter att göra än idag. I denna essä kommer huvudämnet att vara kärleksberättelser då novellerna Skuggan och Decamerone kommer att jämföras. Du kommer att få en inblick i hur vi människor har diskuterat olika teman, använt oss av olika motiv och berättartekniska grepp som konflikter när vi har skrivit kärleksberättelser samt hur begreppen hänger med varandra.

För många år sedan, under medeltiden skrevs kärleksberättelsen Decamerone. Denna handlar om svek mellan Beatrice som är gift med kungen Egano, samt ytterligare ett svek mellan kungens tjänare Anichino och Egano. Sveket sker eftersom Beatrice och Anichino var kära i varandra. Längre fram i tiden, 2008 skrevs en annan kärleksberättelse, Skuggan - handlar om den unga flickan Sarah, som blev övergiven av sin mamma för sju år sedan. Mamman försvann och hörde inte av sig någonting överhuvudtaget. Nu är Sarah någonstans i de nedre tonåren och upptäcker att pappan har fått mejl från mamman - utan att tala om något för Sarah. Naturligtvis uppstår massa känslor i Sarah, känslor som hon får svårt att hantera eftersom hon inte gärna kan tala med någon om vad hon har upptäckt. Följden blev att hon inte kunde lita på någon. Därför hade hon inte kompisar i skolan. Efter ett nederlag träffar Sarha sin mamma och får reda på varför hennes mamma lämnade henne, just på grund av en sjukdom. Det är Berättandet som skapar tema i både berättelserna Vid jämförelse av tema har Skuggan i förhållande till Decamerone ganska många distinktioner.

I Decamerone är temat kärlek därför att Sveket som sker mellan Kungen Egano och Beatrice är del av kärlek. När kungen Egano var ute på fågeljakt bjöd Anichino Beatrice att spela schack. Efter ett nederlag berättade Anichino vad han kände för Beatrice. Hon kysste honom samt uppmanade honom att komma till hennes rum nästa natt då hon skulle lämna dörren öppen och se till att Anichino visste vilken sida av sängen som var hennes. Nästa natt, gick Anichino till sängen. Egano var där och plötsligt väckte Beatrice honom och frågade vem som var hans mest betrodda tjänare trots att hon visste att det var Anichino. Beatrice berättade då att hans förtroende var missriktad. Hon talade om för Egano att hon trodde att Anichino var nere i trädgården just då och väntade på henne. Allt Egano behövde göra är att låtsas vara Beatrice genom att sätta på sig en klänning .... Köp tillgång för att läsa mer

Kärlekens anatomi | Essä

[0]
Inga användarrecensioner än.