Kaffe | Livscykelanalys

- Samhällsvetenskapsprogrammet (SA) Årskurs 3
- Naturkunskap 2
- C
- 3
- 985
Kaffe | Livscykelanalys
En kort livscykelanalys av kaffe. Eleven ger först en introduktion till kaffe och kaffets historia, och beskriver sedan processen från böna till färdig produkt (i detta fallet, en Nescafe Dolce Gusto). Vidare så reflekterar eleven även över kaffets påverkan på miljön, med fokus på tillverkningsprocess, transport och koldioxidutsläpp.
Lärarens kommentar
Riktigt bra analys, C.
Elevens kommentar
Bra innehåll, men kan förbättras då livscykelanalysen är tunn.
Innehåll
- Inledning
- Kaffecykeln
- Källor
Utdrag
"Kaffecykeln:
Kaffet måste först och främst odlas skötas om ordentligt innan det säljs. Kaffe är till en början en böna som planteras i odlingsbar jord, som måste vattnas samt vårdas i genomsnitt sex veckor för att sedan kunna utvidgas till en fröplanta. Plantan sköts om och blir större allt ifrån arton till nio månader beroende på vad det är för typ av kaffeplanta och när den är färdig växt blir den ca 2 meter hög. Plantan odlas oftast där det är skuggigt för att man vill uppnå bästa möjliga resultat, då hettan från solen kan orsaka stora konsekvenser som man helst vill undvika."... Köp tillgång för att läsa mer Redan medlem? Logga in