Kan man kombinera styrketräning och konditionsträning? | Fördjupningsuppgift

- Ekonomiprogrammet (EK) Årskurs 3
- Tränings- och tävlingslära 2
- A
- 6
- 1735
Kan man kombinera styrketräning och konditionsträning? | Fördjupningsuppgift
En fördjupningsuppgift där eleven undersöker om konditionsträning har en negativ effekt på styrketräning.
Eleven går igenom vad som händer i kroppen vid de olika träningsformerna och vad forskningen säger om påståendet att man ska strunta i konditionsträningen om man vill bygga muskler.
Lärarens kommentar
Bra disskussion, utförligt och välskriven.
Studienets kommentar
Använd gärna fotnoter.
Innehåll
Vid styrketräning
Vid konditionsträning
Varför skulle styrketräningen påverkas negativt av konditionsträningen?
Har träningsvolymen betydelse?
Slutsats
Disskussion
Spelar kosten någon roll?
Summering
Källor
Utdrag
Länge har det diskuterats om hur konditionsträning och styrketräning ska ha en negativ effekt på varandra. Efter en hel del studier har man dragit slutsatsen att styrketräningen inte har någon direkt negativ inverkan på konditionsträning, men att konditionsträningen inte ska påverka vår muskeltillväxt har däremot inte vart lika självklart.
Eftersom att jag själv både konditions- och styrketränar känns det här som ett aktuellt ämne för min del. Frågan om styrke- och konditionsträningen har några effekter på varandra är något som intresserar mig då jag vill kunna få ut så mycket som möjligt av min träning.
Därför blir syftet med det här arbetet att försöka jämföra och ta reda på om det faktiskt är så att styrketräningen och konditionsträningen har negativa effekter på varandra. Om det har det, spelar då träningsvolymen någon roll? Eller kan kosten påverka effekterna som styrketräning och konditionsträning har på varandra?
I studier som man gjort på djur, har man kunnat se tydligt att konditionsträningen aktiverar signaler som har hämmande effekter på de signaler som aktiveras vid styrketräning. Däremot har inte effekterna på människor vart lika tydliga som dom på djuren.
VID STYRKETRÄNING
Syftet med styrketräning är för en del att få en vältränad kropp och större muskler, medan för andra kan det vara att bli fysiskt starkare. Oavsett vad vi har för mål med styrketräningen krävs en större anabol (uppbyggande) effekt än katabol (nedbrytande), det betyder att proteinuppbyggnaden under ett dygn måste överskrida muskel- & proteinnedbrytningen för att vi ska kunna bygga muskler. Proteinuppbyggnaden kan även kallas för proteinsyntes, och stimuleras vid aktivering av proteinet mTOR som i sin tur aktiveras då vi styrketränar, men också av olika hormoner som i sin tur stimuleras... Köp tillgång för att läsa mer Redan medlem? Logga in