När kejsaren var gudomlig | Bokanalys

- Komvux
- Svenska 3
- B
- 2
- 1148
När kejsaren var gudomlig | Bokanalys
En bokanalys av "När kejsaren var gudomlig" av Julie Otsuka från 2002. Bokens handling, tema och huvudsakliga konflikt tas upp och analyseras. Paralleller dras mellan handlingen och nutida liknande fenomen.
Utdrag
En bok av Julie Otsuka född i Kalifornien. Hon har skrivit två romaner,”vi kom över havet” och ”när kejsaren var gudomlig”. För sin andra roman tilldelades hon The PEN/Faulkner Award for Fiction och Prix Femina Ètranger samt nominerades till National Book Award. I romanen När kejsaren var gudomlig skildrar hon situationen för en familj utav hundra tusen Japansk-amerikanska under andra världskriget 1941.
Romanen utspelar sig 1941 efter attacken mot Pearl Harbror. En kvinna med sina två barn packar och lämnar allting efter sig när hon ser ett anslag ”evakueringsorder nr 19” i ett av postens fönster i sin hemstad Berkeley i Kalifornien. Hennes man är redan fängslad. FBI polisen hämtade upp honom i tofflor och rock mitt i natten av oklara skäl. Nu ska hans familj som alla andra amerikaner av japanskt ursprung också iväg med tåg och de vet inte vart. När de kommer fram till interneringslägret i Utahs öken får de leva innanför bevakade stängsel i dragiga baracker. Efter kriget kommer de tillbaka till sitt hem och inte minst bemöts de av ett länsat hem, utan nu är de främlingar, Japsar som uppfattas som illojala förrädare.
Boken är i fem olika avsnitt, och skriven i tredje persons perspektiv. I första delen läser man om kvinnan och ser allting från hennes ögon. På samma sätt läser man vidare i andra avsnittet om flickan och pojken i familjen. Fortsättningsvis övergår berättelsen i ett... Köp tillgång för att läsa mer Redan medlem? Logga in