Kläder som språk och handling | Fördjupningsuppgift

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
  • Ekonomiprogrammet (EK) Årskurs 3
  • Svenska 3
  • C
  • 13
  • 2514
  • PDF

Kläder som språk och handling | Fördjupningsuppgift

En fördjupningsuppgift om kläder som språk och handling.

1.1 Syfte
Jag har valt ämnet av eget intresse. Eftersom att jag är väldigt intresserad av kläder, men även hur vi människor påverkas. Då kläder och det svenska språket inte riktigt går ihop har jag valt att fördjupa mig i just klädernas språk i och med att det berör alla.

1.2 Frågeställning
• Vad kan kläder betyda?
• Vilka signaler skickar vi ut till alla andra med kläder?

Det ingår också en enkätundersökning.

Innehåll

1. Inledning 3
1.1 Syfte 3
1.2 Frågeställning 3
1.3 Metod 3
2. Hur är mode ett språk? 4
2.1 Att uttrycka sig genom kläder 4
3. Olika klädstilar och dess betydelse 5
4. Vilken bild av dig förmedlar din klädstil – egentligen? 5
4.1 Den sofistikerade looken 5
4.2 Den moderna looken 6
4.3 Den ”Casual” looken 7
5. Analys/Slutsats 8
5.1 Analys 8
5.2 Diskussion 8
5.3 Slutsats 8
6. Källförteckning 9

Utdrag

1.0 Inledning
Detta påstående ska studeras genom uppsatsen för att ge en djupare inblick i kläders påverkan på människor.
Jag har alltid haft ett stort intresse för kläder och olika stilar. Oftast är kläder någonting många av oss inte ens tänker på, men om man tänker efter, tänk på hur mycket olika klädesplagg kan påverka oss och hur den skapar för bild av oss och hur vi är som personer. Klädernas alldeles egna språk. Hur mycket det faktiskt kan berätta.

Om vi tittar oss runt omkring har de allra flesta på sig kläder. Den där stränga läraren som alltid har rött på sig för att hon är arg hela tiden, eller din kompis som oftast har på sig en söt liten blus för att just den blusen representerar hur hon är som person. Hon är söt och oskyldig, inte skulle en arg och elak person ha på sig en söt liten blus inte?
Kläder kan alltså identifiera oss men det kan också göra att vi själva kan bestämma hur vi vill bli representerade. Att kläderna säger mycket om den som bär är så självklar att vi inte reflekterar eller tänker över det när vi drar snabba slutsatser om en person efter dennes klädsel.

1.3 Metod
Med denna rapport har jag främst tagit hjälp av litteraturstudier. Jag har även fått hjälp av min svenska lärare Anna bergström som har hjälpt mig att strukturera upp uppsatsen. En enkätundersökning har även gjorts för att förstärka budskapet med denna rapport. Med hjälp av pålitliga internetsidor ska jag läsa på mig ämnet.

2.0 Hur är mode ett språk?
Isabelle Lundh studerar mode på Beckmans modeskola förstärker att modedesign inte bara är någonting ytligt utan handlar mycket om identitet och psykologi. Innan hon designar ett plagg måste hon tänka vad hennes språk är. Mode är ju ett språk. Människor kommer alltid att vilja utrycka sig själva, vilket vi har gjort sedan vi blev medvetna om vår existens.
Man skulle kunna säga att vår klädedräkt är vårt första språk. Genom att utrycka oss med hjälp av kläder gör det enklare då vi inte behöver utrycka oss verbalt. Vi presenterar oss på ett tyst och tydligt sätt att kommunicera för omvärlden. Att människor kan på ett ungefär veta vem du är utan att helt enkelt behöva säga ett ord.

2.1 Att utrycka sig genom kläder
Det kanske låter lätt att varje morgon kliva upp och bara sätta på sig något utan att tänka på det.
Men i och med att det vi väljer att ha på oss sänder ut en massa signaler är det viktigt att tänka på att vi... Köp tillgång för att läsa mer

Kläder som språk och handling | Fördjupningsuppgift

[0]
Inga användarrecensioner än.