Könsroller i The Sims | Inlämningsuppgift

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
  • Teknikprogrammet (TE) Årskurs 1
  • Teknik 1
  • A
  • 7
  • 1397
  • PDF

Könsroller i The Sims | Inlämningsuppgift

En inlämningsuppgift i form av en rapport där eleven jämför könsrollerna i dataspelet "The Sims 3" med hur normerna i vårat samhälle ser ut.

Lärarens kommentar

En mycket bra rapport där du hittar problem ”Jämförandet visar också att männen blir betydligt kraftigare vid hälften av möjlig fetma än vad kvinnorna blir. Detta grundar sig sannolikt i hur samhället ser på kvinnors kroppsideal”, du tar även upp ett normkritiskt tänkande ” Det är dock svårare att få ihop två tjejer med varann eller två killar än vad det är att få ihop en kille och en tjej. Vilket i sin tur kan ge en inverkan på spelarna och påverka deras åsikt vad gäller vad som är normal sexuell läggning i samhället.”Du skriver utförligt och nyanserat om föreställningar inom spelvärlden ” Spelutvecklarna har dock inte på något tydligt sätt riktat reklamen för spelet mot tjejer eller killar vilket kan göra att spelet ses mer könsneutralt. Till skillnad från GTA där männen får ett vapen i handen för att visa deras makt i samhället och kvinnorna hamnar i köket eller som prostituerade på gatan”. Drar nyanserade slutsatser ”Jag tror att den gamla synen på kvinnor och män speglar sig i spelvärlden idag just eftersom det är en fantasivärld som inte har några riktiga konsekvenser”och du kommer med välgrundade och nyanserade förslag på hur vi kan komma tillrätta med problemen du beskriver. ”Just i The sims har spelaren en typisk hemma mamma roll i spelet och tar ansvar över flera karaktärers liv vilket många barn fram till idag har kopplat just till mammor och kvinnor. Medans pappor eller män har varit ute i krig och använt just vapen. Därför tror jag att det är viktig att man först ändrar barns syn på vem som är hemma och är tex barnledig och vem som ska spela tuff. ” Mycket bra. Detta är en mycket bra rapport som uppnår och förtjänar det högsta betyget.

Innehåll

Sammanfattning
Abstract
Innehållsförteckning
Förord
Inledning
Metoder
Genomförandet
Utvärdering
Diskussion
Referenser

Utdrag

Inledning
I denna rapport kommer jag att jämföra alternativen för det manliga och kvinnliga könet i The sims 3. Eftersom att det inte finns några fasta karaktärer väljer jag att göra så här istället. Här kommer jag att jämföra hur man kan bygga kropparna och om alternativen är olika på något sätt. Jag kommer också jämföra om dom uppför sig annorlunda i hushållen eftersom det är som är huvudpunkten i spelet.

Metoder
Jag har letat videos på youtube.com för att se hur folk gjorde sina roller/karaktärer, vilka metoder och resurser dom använde sig av i spelat och om dom skiljer sig ifrån mina. Sedan tog jag upp mitt egna spel och jämförde de olika alternativen du har när du gör en kvinna eller man. Jag antecknade med papper och penna olikheterna jag hittade.

Genomförandet
Jag började med att välja de ända riktiga spelet jag faktiskt vet något om. När jag valt The sims 3 började jag kolla upp olika videos på youtube.com. Sedan läste jag olika sociala medier om vad folk tyckte om sims könsroller och hur sims visuellt visar de olika könsrollerna. Jag öppnade där efter mitt egna spel och designade en Vuxen man och kvinna. Där antecknade jag olikheter i byggandet av karaktärerna. De största olikheterna var muskelbyggnaden, håralternativen och klädalternativen.

Utvärdering
Spelat går ut på att skapa ett hushåll och underhålla det genom att ge uppgifter till simarna i spelet. Simarna har minimalt med egna åsikter och förlitar sig helt på att spelaren ska styra deras liv. Spelaren ska se till att simaren har både god fysisk- och psykisk hälsa. Spelet har många möjligheter och fria val men också... Köp tillgång för att läsa mer

Könsroller i The Sims | Inlämningsuppgift

[0]
Inga användarrecensioner än.