Kognitionspsykologi | Fördjupningsuppgift

- Ekonomiprogrammet (EK) Årskurs 2
- Psykologi 1
- A
- 7
- 3679
Kognitionspsykologi | Fördjupningsuppgift
En fördjupningsuppgift som tar upp kognitionspsykologiska begrepp och teorier. Eleven beskriver dem och använder sig utav många exempel.
Elevens kommentar
Jag skulle eventuellt kunna formulera om den lite så att den blir lite kortare och så kan det finnas små grammatiska fel i den som skulle kunna justeras.
Studienets kommentar
Notera att det saknas källor.
Utdrag
Kognitionspsykologin är den typ av psykologi som främst lägger fokus på, minne, inlärning och tänkande. Till exempel så är det mycket fokus på hur vi människor tänker när vi fattar ett besly. Ordet kognitiv betyder nämligen tankemässig, vilket beskriver denna typ psykologi väldigt bra, den tankemässiga psykologin skulle man kunna kalla den. Jag kommer att gå fokusera på en del viktiga begrepp som beskriver kognitionspsykologins olika delar väldigt bra i denna text. I texten kommer du bland annat att få läsa om hur din självbild påverkar ditt välmående, litegrann om hur minnet fungerar och även en hel del annat intressant.
Den del som kallas perception är den del som påverkar vår hjärna på ett sätt så att den påverkar våra tankar kring olika saker av tidigare erfarenheter. Om en människa till exempel står med benen bakom en buske så förstår hjärnan att personen har ett par ben och att det inte är någon utan ben som svävar bakom busken, det kallas för komplettering, vilket är en del av perceptionen.
Social perception påverkar hur vi ser andra människor, till exempel om vi ser en person med slitna, smutsiga och gamla kläder på stan så antar vi kanske att det är en hemlös person. Varför vi antar detta är för att vår hjärna vet hur en hemlös person brukar se ut och vad för kläder de brukar ha (hemlösa har inte mycket till val). Jag tycker att social perception nästan kan beskrivas som fördomar som vår hjärna automatiskt sätter upp när vi ser en person för att skapa en förståelse över vem personen är.
Filtrering är den del där hjärnan filtrerar bort onödig information från att lägga sig på minnet. Om jag till exempel sitter på en föreläsning och lyssnar på en person som pratar konstant under en längre tid så har min hjärna inte tid att ta upp all info som kommer ur personens mun och väljer därför bort onödig info, det kan vara att någon bredvid pratade ... Köp tillgång för att läsa mer Redan medlem? Logga in