Kolhydrater och proteiner i matvaror | Labbrapport

- Komvux
- Naturkunskap 2
- C
- 9
- 2887
Kolhydrater och proteiner i matvaror | Labbrapport
En labbrapport som undersöker förekomsten av kolhydrater och proteiner i matvaror genom ett flertal experiment. Varor som potatismjöl, sockerärtor och morot undersöks med hjälp av olika lösningar. För att identifiera kolhydrater (stärkelse) används jodopax och för att identifiera proteiner används kopparsulfat.
Lärarens kommentar
Om man presenterar sina resultat i tabellform, tex när man testar olika livsmedel på förekomst av stärkelse eller protein , blir det överskådligare och mer lättläst.
Annars en bra genomförd laboration och rapport!
Innehåll
Labbrapport: Identifiera kolhydrater och protein
Försök I: Jodopax avslöjar stärkelse i matvaror
Försök II: Att tillverka potatismjöl
Försök III: Att se vilka matvaror som innehåller stärkelse med hjälp av jodopax
Försök IV: Jämföra kokt redning och icke kokt redning
Försök I: Påvisa protein i olika matvaror
Försök II: Vid vilken temperatur stelnar äggvita
Försök III: Kontrollera om mjölk och matvaror innehåller protein
Försök IV: Undersök vad gelatin är
Försök V: Varifrån kommer ost och mesost
Försök VI: Tillverka filmjölk
Utdrag
Försök I: Jodopax avslöjar stärkelse i matvaror
Utförande: Jag rörde ihop potatismjöl och vatten, sedan droppade jag i lite jodopax för att se vilken färg blandningen skulle få. I steg B skar jag en potatis mitt itu och droppade på två droppar av jodopaxen, i försök C skalade och rev jag den halvan som jag inte hade droppat jodopax på, sedan visspade jag det rivna i lite vatten och silade bort potatisen från vattnet. I vattnet hällde jag några droppar av jodopaxen för att nu se om potatis innehåller stärkelse... Köp tillgång för att läsa mer Redan medlem? Logga in