Kolhydrater och proteiner i matvaror | Labbrapport

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
  • Komvux
  • Naturkunskap 2
  • C
  • 9
  • 2887
  • PDF

Kolhydrater och proteiner i matvaror | Labbrapport

En labbrapport som undersöker förekomsten av kolhydrater och proteiner i matvaror genom ett flertal experiment. Varor som potatismjöl, sockerärtor och morot undersöks med hjälp av olika lösningar. För att identifiera kolhydrater (stärkelse) används jodopax och för att identifiera proteiner används kopparsulfat.

Lärarens kommentar

Om man presenterar sina resultat i tabellform, tex när man testar olika livsmedel på förekomst av stärkelse eller protein , blir det överskådligare och mer lättläst.
Annars en bra genomförd laboration och rapport!

Innehåll

Labbrapport: Identifiera kolhydrater och protein

Försök I: Jodopax avslöjar stärkelse i matvaror

Försök II: Att tillverka potatismjöl

Försök III: Att se vilka matvaror som innehåller stärkelse med hjälp av jodopax

Försök IV: Jämföra kokt redning och icke kokt redning

Försök I: Påvisa protein i olika matvaror

Försök II: Vid vilken temperatur stelnar äggvita

Försök III: Kontrollera om mjölk och matvaror innehåller protein

Försök IV: Undersök vad gelatin är

Försök V: Varifrån kommer ost och mesost

Försök VI: Tillverka filmjölk

Utdrag

Försök I: Jodopax avslöjar stärkelse i matvaror
Utförande: Jag rörde ihop potatismjöl och vatten, sedan droppade jag i lite jodopax för att se vilken färg blandningen skulle få. I steg B skar jag en potatis mitt itu och droppade på två droppar av jodopaxen, i försök C skalade och rev jag den halvan som jag inte hade droppat jodopax på, sedan visspade jag det rivna i lite vatten och silade bort potatisen från vattnet. I vattnet hällde jag några droppar av jodopaxen för att nu se om potatis innehåller stärkelse... Köp tillgång för att läsa mer

Kolhydrater och proteiner i matvaror | Labbrapport

[4]
Användarnas bedömningar
  • 2015-09-22
    Välskriver och lättöverskådligt!
  • 2015-08-31
    Jätte bra rapport laboration , tack,
  • 2016-09-02
    Mycket bra innehåll!
  • 2015-10-12
    Bra rapport. Fungerar utmärkt