Jämförelse av Konsten att döda och Att döda ett barn

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
 • International Baccalaureate (IB) Pre-IB
 • Annat
 • B
 • 2
 • 636
 • PDF

Jämförelse av Konsten att döda och Att döda ett barn

En jämförande beskrivning av novellen "Att döda ett barn" (av Stig Dagerman) och filmen "En liten film om konsten att döda" (Krzysztof Kieslowski). Fokus ligger främst på psykiska och fysiska straff av att ta någon annans liv.

Om du vill ha mer hjälp och inspiration hittar du Studienets analysmal här: Att döda ett barn | Novellanalys

Lärarens kommentar

Bra skriven, men kunde haft mer innehåll.

Elevens kommentar

Skulle kunna lägga till mer.

Utdrag

Att döda någon, att ta ett liv, vilka konsekvenser bör man få av det? Hur bör man straffas för att ha tagit någon människas liv, både skyldig och oskyldig? Om påföljden av dråp och mord var dödstraff så straffas egentligen inte den skyldiga. Jag anser att det psykiska straffet är värst. Att varje dag plågas av sina egna initiativ och tankar kring de hemska saker man har gjort i livet tär mer på en än att avsluta det. Att leva med sig själv efter att ha begått sådana grymma handlingar kommer på något sätt att bli sin död ändå.
Ett exempel på att det psykiska straffet är värst från Att Döda Ett Barn visas tydligt genom att mannen som körde på barnet fylls med ånger och förtvivlan direkt efter olyckan. Dock var detta inte en planerad händelse men bara av att mannen vet att tack vare honom så har ett liv slocknat känner han sig genast skyldig. ”Alla skuggor är mycket mörka och när de skiljs är det fortfarande under tystnad och mannen som dödat barnet vet att denna tystnad är hans fiende och att han kommer att behöva år av sitt liv för att besegra den genom att skrika att det inte var hans fel”. Här visas det tydligt att mördaren känner sig enormt skyldig och vet vad som komma skall, att han kommer få leva med smärtan i resten av sitt liv och hur mycket det kommer att tära på hans själ.
I En Lite Film Om Konsten Att Döda så har huvudpersonen, Jacek Lazar, planerat redan från första början att döda någon, även om han inte har en specifik person i tanke så har han ändå bestämt sig för att ta någons liv. Han är hänsynslös och först är han oberörd av att han stryper en oskyldig människa men sedan kan han inte titta hans offer i ögonen, då det sjunker in att han faktiskt dödar någon... Köp tillgång för att läsa mer

Jämförelse av Konsten att döda och Att döda ett barn

[1]
Användarnas bedömningar
 • 2017-04-07
  Skriven av Studerande på Termin 11
  braaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa