Korruptionen inom FIFA | Fördjupningsuppgift

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
  • Teknikprogrammet (TE) Årskurs 1
  • Samhällskunskap 1b
  • C
  • 9
  • 3344
  • PDF

Korruptionen inom FIFA | Fördjupningsuppgift

En fördjupningsuppgift där eleven skriver om FIFAs historia, utveckling, skandaler och korruption.

Innehåll

Fakta om FIFA i dagsläget:
Fakta om UEFA i dagsläget:
Källor:

Utdrag

Ungefär 240 miljoner människor spelar fotboll i över 200 länder regelbundet i dagens läge. Detta gör fotbollen till världens mest utövade sport. Fotbollens historia sträcker sig väldigt långt bak i tiden, till och med så långt att vi inte vet exakt dess tidigaste ursprung. Däremot vet vi att världens äldsta fotbollsförbund heter The football Association, mer känt som FA. Detta grundades alltså 1863. Fotbollen blev då främst väldigt snabbt populär i England, men också i länder som Skottland, Nordirland och Wales där man så småningom också bildade egna förbund. Den allra första landskampen spelades mellan just Skottland och England år 1872, vilket då också blev startskottet för en sport som senare skulle dominera världen. Fotbollen började snart även spridas ut globalt och den första landskampen utanför de brittiska öarna spelades 1885 mellan USA och Kanada. Fotbollen tog ju så klart inte stopp där utan blev snart mycket populär även i Sydamerika och blev då också kontinentens första landskamp, som utspelade sig mellan Argentina och Uruguay år 1901. Det fortsatte och snart hade nationella fotbollsförbund skapats i flera länder så som Italien, Frankrike, Danmark, Sverige och Nederländerna. Man enades om att man behövde en stabil internationell organisation som kunde styra upp den snabbt spridande sporten. Därför grundades år 1904 förbundet FIFA av de europeiska länderna Frankrike, Belgien, Danmark, Nederländerna, Spanien, Sverige och Schweiz. Från början var det nästan löjligt hur litet huvudkontoret var men man var en icke-statlig organisation och fokuserade definitivt inte på pengar i första hand. Man tänkte att internationella möten med konst, kultur och sport skulle skapa fred.
Jules Rimet valdes till FIFAs ordförande 1921 och han skulle komma till att göra någonting stort, han ville anordna ett Världsmästerskap. Problemet var att det redan fanns en internationell tävling inom fotbollen i de Olympiska spelen. De vill egentligen inte riskera att bli utkonkurrerade men gav med sig till sist. Detta betydde oerhört mycket för FIFA. Fotbollen blev allt mer populär, vilket man snart kunde se i och med att det drogs in mer pengar på bara fotbollen än vad det gjorde på de resterande sporterna ihop.

Man vill att FIFA ska växa sig större, så man flyttar huvudkontoret till Schweiz för att ligga mer i centrum men också för ekonomins skull. De länder som blev självständiga på 60 och 70-talet gick först med i FIFA och först efter det med i FN. Det bevisade storheten och intresset för FIFA. År 1961 valdes i alla fall Stanly Rous till ny ordförande för organisationen. Han hade en bild och en vilja att Europa och Sydamerika skulle dominera i VM. Så till VM 1966 fick Afrika, Asien och Oceanien endast en ynka liten plats att konkurrera om och därför valde också Afrika att bojkotta och att avstå.
I Brasilien hade fotbollen vuxit och nästan blivit till en religion i landet. Ledaren för Brasiliens fotbollsförbund var en affärsman vid namn Joao Havelange och skulle bli den första icke europeiska kandidaten till FIFAs ordförandeval. Han visste att Européerna alltid prioriterar sig själva och ibland låg på gränsen till rasistiska, vilket han utnyttjade. Sydafrika fick inte delta i VM så länge Apartheid fanns i landet, vilket han inte heller var förtjust i direkt. Detta gjorde att hans stöd från Afrika växte sig allt större. Han besökte alla afrikanska medlemsländer med hjälp av världsstjärnan Pele vid sin sida som ett lockbete. Han fick också reda på att 14 afrikanska länder inte kunde betala medlemsavgiften, så därför hjälpte han dem med betalningen. Reglerna var enkla, ..... Köp tillgång för att läsa mer

Korruptionen inom FIFA | Fördjupningsuppgift

[0]
Inga användarrecensioner än.