Kosthållning | Frågor och svar

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se

Kosthållning | Frågor och svar

Frågor och korta svar om kosthållning och näringslära som bland annat redogör för de olika näringsämnena, glykemiskt index, blodsockret samt kosttillskott.

Innehåll

Instuderingsfrågor, kosthållning

1. Oavsett kostrekommendationer finns det generella principer som är viktiga att tänka på när det gäller vårt kostintag, vilka är de?

2. Vad är en kalori (Cal) beteckning för?

3. Beskriv begreppet bmr och vilka faktorer det baseras på.

4. För att beräkna det totala energibehovet för en individ, sätts bmr i relation till en pal-faktor. Vad är en pal-faktor?

5. Vad är en bra energibalans?

6. Beskriv kortfattat vad ett näringsämne är och nämn tre stycken.

7. Varför bör man äta en varierad kost?

8. Kolhydrater är ett samlingsnamn för tre typer av kolhydrater, vilka?

9. Ge exempel på mat som innehåller olika typer av kolhydrater.

10. Vad menas med glykemiska kolhydrater?

11. Redogör kortfattat för hur kolhydrater är uppbyggda.

12. När vi äter kolhydrater sönderdelas de först till mono-sackarider, vad händer sedan?

13. Vad är Glykemiskt Index (gi) ett mått på?

14. Vad är Glykemisk Belastning (gl) ett mått på?

15. Redogör för skillnaderna mellan begreppen gi och gl.

16. Beskriv sambandet mellan gi och blodsockerkurvan.

17. Varför bör man undvika en ojämn blodsockerkurva?

18. Ge exempel på hur man ska äta för att hålla blodsockerkurvan jämn.

19. Brist på glukos (blodsockerfall) har flera negativa effekter på oss, nämn tre av dem?

20. Vilken uppgift har insulin?

21. Beskriv kortfattat sjukdomen diabetes typ 2 och hur den kan kopplas till dåliga kostvanor.

22. Vilka är proteinets främsta uppgifter?

23. Protein kan ibland fungera som energikälla, beskriv när det sker och varför det inte är ett optimalt alternativ för kroppen?

24. Ge tre exempel på vegetabiliska livsmedel som är proteinrika.

25. Redogör kortfattat för hur protein är uppbyggt.

26. Vad är ett fullvärdigt protein?

27. Fett har flera viktiga funktioner för kroppen, nämn tre av dessa?

28. Beroende på hur fett är uppbyggt delas det in i tre grupper, vilka?

29. Ge exempel på livsmedel där man finner respektive fettgrupp.

30. Vad kan ett för lågt intag av fett leda till?

31. Beskriv vad kolesterol är och skillnaden mellan hdl och ldl.

32. Vitaminer kan delas in i två grupper, beskriv vilka de är och hur de skiljer sig åt.

33. Nämn tre vitaminer och vad de är bra för.

34. Förklara förhållandet mellan fria radikaler och antioxidanter.

35. En del mineraler kallas spårämnen, vad är speciellt med dessa?

36. Vilka två mineraler är extra viktiga för idrottare och motionärer? Varför?

37. Vatten är helt nödvändigt för vår överlevnad. Nämn två viktiga funktioner vatten har.

38. Vilka faktorer avgör en individs vätskebehov?

39. Man brukar säga att vår törstsignal är begränsad, beskriv varför.

40. Hur bör man göra för att undvika vätskebrist?

41. Nämn tre följder som vätskebrist kan leda till.

42. Taurin är ett ämne som ofta återfinns i energidrycker, beskriv kortfattat hur det påverkar kroppen.

43. Vad bör man göra innan man beslutar sig för att äta kosttillskott?

44. Redogör för huruvida kosttillskott kan kompensera bristfällig kost.

45. Varför bör man vara särskilt försiktig om man väljer att köpa kosttillskott i utlandet eller via internet?

Utdrag

6. Beskriv kortfattat vad ett näringsämne är och nämn tre stycken.
Mat och vätska består av näringsämnen. Olika näringsämnen har olika funktioner och för att vi ska må bra är det viktigt att vi får i Oss dem i en balanserad sammansättning. Det finns bland annat; Kolhydrater, proteiner, fett.

7. Varför bör man äta en varierad kost?
Utöver att täcka vårt energibehov tillför kosten de aminosyror, fetter och vitaminer som kroppen inte själv kan producera... Köp tillgång för att läsa mer

Kosthållning | Frågor och svar

[1]
Användarnas bedömningar
  • 2016-10-11
    Skriven av Gymnasieelev på Årskurs 3
    Ring mig imorgon, sjukt dåligt!