Krisens faser | Inlämningsuppgift

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
  • Samhällsvetenskapsprogrammet (SA) Årskurs 3
  • Psykologi 2b
  • Inget betyg givet
  • 3
  • 1608
  • PDF

Krisens faser | Inlämningsuppgift

En inlämningsuppgift i form av en fiktiv novell där huvudpersonen är med om en krissituation och därefter går igenom de olika faserna chock, reaktion, bearbetning och nyorientering.

Innehåll

- Chockfasen
- Reaktionsfasen
- Bearbetningsfasen
- Nyorienteringsfasen

Utdrag

Petronella är fyrtioåtta år gammal och en pedantisk perfektionist. Hon är gift med Jan och de har varit gifta i drygt tjugo år. Tillsammans har de en dotter, hon flyttade hemifrån för fem år sedan så sedan dess har de bott själva i ett stort exklusivt hus. Deras äktenskap är i det stora hela stabilt och lyckligt. De brukar resa utomlands varje år och ordna fina tillställningar där de bjuder hem massa vänner någon gång i månaden. Det är alltid hon som står för matlagningen, hennes mat är fantastisk. Likaså är det hon som städar och inreder huset med dyra, vackra prylar. Att Jan nästan aldrig hjälper till med något alls stör henne inte – tvärtom, hon gillar att ha full kontroll själv.
Det var en sen aprilkväll och hon höll precis på att rengöra besticken som hon gjort till en tradition att göra varje månadsskifte, då telefonen ringde.
“Hej, är det Petronella Bergqvist jag talar med?”, hördes en dov röst.
“Det är jag. Vad gäller saken?”, frågade hon medan hon strök med en handduk längs silversskedens blanka yta.
“Jag ringer från polisstationen och jag är rädd att jag har dåliga nyheter att komma med. Din man, Jan Bergqvist, har omkommit i en bilolycka. Bilen han åkte i kolliderade med en tankbil. Det skedde för tjugo minuter sedan. Jag beklagar så hemskt mycket.”
Skeden föll ned i golvet och ett högt klirr ekade i huset. Hon stod förstelnad några sekunder, det enda som hördes var väggklockans tickande.
”Är ni kvar?”, rösten på andra sidan lät nästan skamsen.
Hon harklade till, upptäckte skedens fall och plockade genast upp den. Sedan log hon och sa med sin mjukaste, trevligaste röst: ”Det måste ha skett ett misstag. Ni förstår, min man promenerar alltid till jobbet, han värnar mycket... Köp tillgång för att läsa mer

Krisens faser | Inlämningsuppgift

[0]
Inga användarrecensioner än.