Kristendomen och humanism | Fördjupningsuppgift

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
  • Samhällsvetenskapsprogrammet (SA) Årskurs 1
  • Religionskunskap 1
  • A
  • 6
  • 3535
  • PDF

Frågor och svar: Kristendomen och humanism | Fördjupningsuppgift

Fördjupningsuppgift i Religionskundskap 1 om kristendomen och humanism.

Syfte:
1. Beskriv kort om världsreligionerna
2. Hur påverkar islam individen och hur har det påverkat samtiden
3. Jämför kristendomen och hinduismens människosyn och gudssyn
4. Jämför kort kristendomen och humanism

Utdrag

2. Muslimerna var särskilt begåvade inom vetenskap, litteratur, och filosofi. Många viktiga system, såsom algebra, de arabiska siffror och begreppet noll (avgörande för utvecklingen av matematik), överfördes till medeltida Europa från den muslimska världen. Sofistikerade instrument som skulle göra det möjligt att europeiska upptäcktsfärder , såsom astrolabiet, kvadranten och bra navigationskartor, utvecklades också av muslimer.
Muslimska intellektuella liv var i stor del resultatet av ett geni för att syntetisera olika kulturer, och spridningen av denna kunskap var en enorm faktor i återupplivandet av klassisk lärande och det kommande av Renässans i Europa.

3. Hinduismen Gudssyn:

Det finns miljontals olika gudar och gudinnor inom hinduismen och flera olika inriktningar.
Även fast alla tror på olika gudar och gudinnor finns det en gemensam världssjäl och det är Brahman. Alla dessa olika gudar och gudinnor är en del av honom. Brahman panteistisk dvs att världssjälen finns inom allt och alla och allting är en del av Brahman Han är mer som en gudomlig kraft än en gud. Därför kan man kalla hinduismen för både en monoteistisk och polyteistisk religion. Hinduism uppfattar hela skapelsen och dess kosmiska aktivitet som ett verk av tre fundamentala krafter symboliseras av tre gudar, som utgör den hinduiska treenigheten eller
”Trimurti. Brahma - skaparen, Vishnu - Upprättshållaren, och Shiva - förstöraren

4. Humanister brukar inte tror att Gud existerar även. Humanister tror mänskligheten är den högsta enheten. Inom kristendomen anser man att gud är den högsta, Han är perfekt i visdom, makt, styrka, och kärlek. Han skapade oss och vi ska dyrka honom. Vi älskar honom eftersom han först har älskat oss.
Humanister använder Guds namn som ett ordspråk. Guds namn betyder ingenting för den humanistiska, eftersom man inte tror att Gud existerar. Kristna använder Guds namn endast när man talar respektfullt om gud eller när man pratar med gud i bön. Humanister tror på att evolutionen är ett vetenskapligt faktum och att alla som inte håller är okunniga. Man anser även att är god i grund och botten, och att man ska må bra om sig själv oavsett vad... Köp tillgång för att läsa mer

Kristendomen och humanism | Fördjupningsuppgift

[0]
Inga användarrecensioner än.