Kropp & Hälsa | Utredande text

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se

Kropp & Hälsa | Utredande text

En utredande text som lyfter fram ett flertal aspekter som relaterar till kropp och hälsa. Eleven diskuterar och utreder problematik med stress, överträning, övervikt samt doping i samhället.

Notera att källförteckning saknas.

Innehåll

Kropp & Hälsa

- Stress
- Överträning
- Övervikt
- Doping

Utdrag

Stress: Alla har någon gång upplevt stress, det är en del av livet. Stress uppkommer när kroppen behöver extra energi, men om det pågår under en lång period kan kroppen skadas.

Stress är en livsviktig reaktion som ger kroppen extra energi och kraft,( den sätter i gång olika stresshormoner som andrenalin, noradrenalin och kortisol). Stress uppkommer vid fysiska, mental och känslomässiga påfrestningar. Ex när du springer efter en buss, du blir arg eller när du har för mycket att göra.
Vi kan utnyttja stress genom att träna, eftersom stress ger kroppen extra energi och kraft. Om du känner dig stressad kan du utnyttja denna extra energi till att bygga muskler och bränna fett.
Motion visas vara väldigt bra mot stress. Motion sänker blodtrycket och kolesterolet i blodet och reglerar blodsocker. Denna reaktion är raka motsatsen till vad som sker i stress. D.v.s. motion är en motståndskraft mot stress. När du är stressad brukar man välja bort fysiska aktiviteter för att spara tid, men försök att hålla igång din kropp en timme per dag. Du måste även ta hand om dig själv och din hälsa, för att lättare skydda sig mot stress. Varierad och hälsosam mat, ordentliga måltider på regelbundna tider. En stark och vältränad kropp tål en stressreaktion med hjärtklappning och högt blodtryck mer än en otränad. Det är väldigt viktigt att planera, så att du hinner med. Planering gör tidspress lättare för en. Om du planerar kan du både hinna med ditt jobb och dina fysiska aktiviteter.

Du kan även känna dig stressad innan en fotbollmatch eller en friidrottstävling. Du blir nervös innan tävling för att du är rädd hur du ska prestera när alla dessa människor tittar på dig eller något annat. Att vara lite nervös är vanligt och även bra, men mycket stress eller nervösitet kan förstöra din focus. Vilket kan göra att din prestation försämras, men det finns olika trick som gör dig mindre stressad eller nervös. Första tricket jag brukade använde när jag friidrottade var att tala in sig att allt skulle gå bra. Jag brukade även varva ner genom att focusera på vad jag ska göra och värma upp. Man kan även snacka med en kompis och sluta oroa sig om vad som kommer hända. Det... Köp tillgång för att läsa mer

Kropp & Hälsa | Utredande text

[3]
Användarnas bedömningar
 • 2015-01-18
  Skriven av Gymnasieelev på Årskurs 2
  Stycket som handlade om dopning var bra och väldigt omfattande.
 • 2016-05-11
  Helt okej! Dopningsdelen är bra skriven.
 • 2015-02-25
  Skriven av Gymnasieelev på Årskurs 2
  Mycket tydlig och välstrukturerad