Kroppsideal och livsstil | Inlämningsuppgift

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se

Kroppsideal och livsstil | Inlämningsuppgift

En inlämningsuppgift där eleven diskuterar vilka kroppsideal som råder i samhället, om det är sunt och hur han själv ser på de ideal som råder. Eleven diskuterar bland annat modellkulturen och gymkulturen.

Studienets kommentar

Notera att det saknas källor.

Utdrag

Man ska vara smal och vältränad, ha en ”perfekt” kropp, som ser ut som de kroppar som media lägger fram. Det man inte tänker på är att dessa kroppar är kraftigt retuscherade, så att man får perfekta mått på kroppen och att även hy och hår är perfekta också. Tjejer ska även ha stora bröst och läppar, höga kindben, perfekt och slät hy, vältränad stjärt och även hela kroppen i övrigt. Man ska inte ha något kroppshår (gäller även män) och absolut inget överflödigt fett på kroppen. Helst ska musklerna vara synliga som t ex magrutor och armmuskler.

Att vara smal och vältränad är hälsosamt i sig, men tyvärr leder jakten på den perfekta kroppen ofta till att man blir fixerad vid att vara smal och bygga en muskulär och vältränad kropp och då kan man utveckla både anorexia, bulimi, ångest och andra icke hälsosamma tillstånd och sjukdomar. Man känner sig aldrig nöjd, utan fortsätter att t ex svälta sig själv för att bli ännu smalare eller tränar ännu mer, så att det blir ohälsosamt för att bli ännu mer vältränad och smal. Det blir till ett tvångsmässigt beteende istället för att man tränar och äter hälsosamt för att vara sund och må bra.

Jag vill ha en vältränad och snygg kropp och kunna känna mig stolt och nöjd med mig själv, men jag är inte beredd att göra olika ingrepp eller träna hur mycket som helst för att uppnå det. Självklart kan jag känna mig mindervärdig och missnöjd med mig själv och med min kropp, när jag jämför mig med de ideal som man ser överallt i media t ex, där vackra och vältränade människor hela tiden visas. När jag jämför mig med dem, känner jag mig mindre värd och lite misslyckad. Jag försöker att acceptera mig själv som jag är, med mina fel och brister, men försöker samtidigt att ..... Köp tillgång för att läsa mer

Kroppsideal och livsstil | Inlämningsuppgift

[0]
Inga användarrecensioner än.