Kurderna och konflikten i Kurdistan | Fördjupningsuppgift

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
 • Naturbruksprogrammet (NB) Årskurs 1
 • Samhällskunskap 1a1
 • C
 • 8
 • 2564
 • PDF

Kurderna och konflikten i Kurdistan | Fördjupningsuppgift

En fördjupningsuppgift som handlar om kurderna och konflikten i Kurdistan. Uppgiften tar upp Kurdistans delning och hur gruppen kurder lever i de olika länderna Kurdistans uppdelning resulterade i. Här finns också elevens personliga reflektioner med.

Lärarens kommentar

Skulle se det mer vinklat och hur de andra länderna såg på situationen.

Innehåll

Kurderna

- Kurdistan delas upp i fyra delar
- Kurderna i Turkiet
- Kurderna i Irak
- Kurderna i Iran och Syrien
- Syrien
- Iran
- Kurdistan idag
- Min åsikt
- Källor

Utdrag

Jag har valt att arbeta med konfliken Kurdistan. De har under lång tid fått utstå mycket men de har aldrig slutat hoppas. Varför har de aldrig lyckats bygga upp ett eget land när alla andra i deras omgivning har lyckts med det? Kanske finns svaret i deras historia och bakgrund. Jag har valt att jobba med detta område eftersom jag själv är kurd och kommer ifrån Kurdistan även så kallad Norra Irak. Jag har absolut inga stora kunskaper om kurder och kurdernas historia därför kommer detta bli en väldigt lärorikt uppgift.

Kurdistan delas upp i fyra delar
Kurderna har kämpat starkt med den kurdiska nationalismen och kampen för en självständigt kurdisk stat sedan slutet av 1800-talet. Den arabiska världen, Egypten, Balkan och mindre Asien täcktes av det osmanska riket. (Osmanska riket var en stormakt som varade i många hundra år.) Efter första världskriget löstes krigsuppgörelsen i riket. De som vann och segrade delade upp landområdena mellan sig. Det första fredsavtalet som skedde i Sevres år 1920 tog man hänsyn till det önskemål som kurderna hade angivit. Några av länderna som var inblandade var, Turkiet, Frankrike, England och Italien. Man bestämde sig för att den plats med mest kurder skulle anses som den självständiga kurdiska staten. Men detta avtal tog man... Köp tillgång för att läsa mer

Kurderna och konflikten i Kurdistan | Fördjupningsuppgift

[2]
Användarnas bedömningar
 • 2017-02-03
  Skriven av Gymnasieelev på Årskurs 2
  Uppsatsen är alldeles för partisk. Åsikterna baseras inte på fakta utan på egna känslor samt tankar. Med andra ord så låter det som att åsikterna endast är spekulationer. Man bör i en sådan uppsats lyfta fram flera olika perspektiv utifrån de olika aktörerna vilket inte framgår i denna uppsats. Därmed anser jag inte att någon del ger inspiration förutom delen om FN:s insatser. Hur kan man dessutom använda sina föräldrar som en källhänvisning? Det låter bara ytterst opålitligt.
 • 2015-09-03
  Skriven av Elev på Årskurs 9
  Konkret men för kortfattad