Kvinnan i Kristendomen | Analys av Bibel-avsnitt

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
  • Ekonomiprogrammet (EK) Årskurs 3
  • Religionskunskap 1
  • A
  • 4
  • 2197
  • PDF

Jämförelse: Kvinnan i Kristendomen | Analys av Bibel-avsnitt

Det här är en analys av hur kvinnan skildras i kristendomen. För att analysera detta tolkar eleven utvalda Bibel-avsnitt. Dessa tolkningar jämförs sedan med tolkningar av samma avsnitt, genomförda av en diakon inom Svenska kyrkan.

Innehåll

Egen tolkning

- Moseböckerna 1:26.26 1a mosebok 2:19-24
- Efesierbrevet 5:21-33
- 1a korintierbrevet 11:2-6
- Hur passar det in i dagens samhälle?

Diakonens tolkning

- Moseböckerna 1:26.26 1a mosebok 2:19-24
- Efesierbrevet 5:21-33
- 1a korintierbrevet 11:2-6

- Jämförelser

Utdrag

Moseböckerna 1:26.26 1a mosebok 2:19-24 ( Egen tolkning)

Enligt bibeln har Gud skapat jorden och alla djur, fåglar och fiskar. När han hade gjort det skapade han mannen först som fick sätta namn på alla levande varelser. Från ett patriarkaliskt perspektiv så kan man säga att kvinnan kom till för att mannen behövde någon som kunde vara till hjälp och det var för mannens skull. Kvinnan får direkt en nedlåtande syn som kan vara grunden till både mannens och kvinnans roll i det samhälle vi lever i. Enligt bibeln ska mannen ska lämna sin far och sin mor för att leva med sin kvinna och dom två ska förbli ett. När något blir ett så blir det oskiljbart och man kan tolka det som att mannen och kvinnan blir försonade i en kärlek, båda ska behandla varandra väl. Gud tog revbenet från mannen och skapade kvinnan. Det kan man tolka som om man tar något ifrån sig själv som man älskar så behandlar man det som kommer ifrån en själv väl. På samma sätt som när man förökar sig så vill man behandla sina barn väl. Från detta sammanhang så menar jag att kvinnan ska älskas på samma sätt som mannen älskar sig själv och detta är från ett kvinnligt perspektiv.

I den andra texten från moseboken så är det inget patriarkaliskt perspektiv då uppmaningen är att härska över alla djur är riktad åt både mannen och kvinnan. Det framgår varken att mannen ska härska ensamt eller härska över kvinnan. Jag antar att Gud menar att vi ska vara de som tar hand om... Köp tillgång för att läsa mer

Kvinnan i Kristendomen | Analys av Bibel-avsnitt

[0]
Inga användarrecensioner än.