Kvinnors rösträtt i Sverige | Inlämningsuppgift

- Ekonomiprogrammet (EK) Årskurs 1
- Historia 1b
- C
- 5
- 779
Kvinnors rösträtt i Sverige | Inlämningsuppgift
En inlämningsuppgift som kort introducerar svenska kvinnors väg till rösträtt. Eleven redogör för rösträttens historia, kvinnornas kamp, kvinnorättsaktivisten Fredrika Bremer, samt riksdagsvalet 1921. Eleven nämner även kort hur situationen med rösträtt ser ut för kvinnor i Saudiarabien idag.
Studienets kommentar
Notera att datumet i stycket om Saudiarabien som nämner den saudiske kungens tillkännagivande om kvinnlig rösträtt, refererar till år 2011.
Innehåll
Kvinnors rösträtt i Sverige
- Sist i Norden
- Kampen för rösträtt
- Fredrika Bremer, författare och kämpe för kvinnorätten
- Valet 1921
- Saudiarabien
- Källförteckning via Internet
- Kälförteckning tyckt matrial
Utdrag
Sist i Norden
Sverige var sist i Norden att ge kvinnorna rösträtt när det bestämdes 1919 att kvinnor skulle ha lika rösträtt som män. I Sverige fick kvinnorna rösta och bli invalda i riksdagen för första gången 1921. Varför hände det just då varför inte tidigare?
I slutet av 1800-talet hade det bestämts att gifta män fick två röster, en för sig själv och en för hans fru. Detta betydde för kvinnorna att de inte räknades som riktiga människor utan bara som männens bihang. Vilket ledde till att modiga kvinnor startade föreningar för kvinnors politiska rösträtt år 1902 i både Stockholm och Göteborg vilket senare skulle gå till historien.
Kampen för rösträtt
Det var inte många män i riksdagen som gillade förslaget med att kvinnor skulle få rösta men det fanns några från olika partier och den första som tog upp frågan vad Fredrik Borg. Enligt honom så måste kvinnorna ha samma rätt som männen och erkänna att kvinnorna också är människor... Köp tillgång för att läsa mer Redan medlem? Logga in