Labbrapport: Bakterieodling

- Naturvetenskapsprogrammet (NA) Årskurs 3
- Naturvetenskaplig specialisering
- A
- 5
- 1598
Labbrapport: Bakterieodling
En utförlig labbrapport om bakterieodling, som syftar till att undersöka hur man kan odla bakterier, hur de delar upp sig i kolonier samt vad det är för skillnad mellan bakterierna från händer före och efter att man har tvättat dem med havssalt.
Innehåll
Bakterieodling
- Inledning
- Syfte
- Material
- Kemikalier
- Utförande
- Resultat
- Analys/diskussion
- Felkällor
- Källor
Utdrag
Material
Petriskålar av plast
Tejp
Parafilm
Kemikalier
Näringsagar, merck 1.05450
Havssalt
Utförande
Agar kokades/gjordes i mikrovågsugn, kokades 2-3 minuter. Plattorna gjuts i klassrummet. Två petriskålar fylldes med näringsagar. I* väntan på att agaret skulle stelna så tejpades tejp på smutsiga fingrar samt efter att man har tvätt med havssalt från döda havet. Näringsagaret stelnar och petriskålen "halveras" genom att dra ett streck på petrisskålens nedre del. På ena sidan sattes tejpen som har varit på de smutsiga fingrarna & på andra sidan sattes tejpen med havssalt. Tejpen drogs sedan bort & petriskålen förseglades med parafilm. Petrisskålen förvarades med läraren först i fyra dagar och därefter i tre ytterligare dagar. Resultatet av bakteriekolonierna avlästes dag 4 och dag 7... Köp tillgång för att läsa mer Redan medlem? Logga in