Labbrapport | Ballongen på flaskan och Cellandning | Naturkunskap

- Naturvetenskapsprogrammet (före 2011) Årskurs 1
- Naturkunskap A
- Inget betyg givet
- 2
- 570
Labbrapport | Ballongen på flaskan och Cellandning | Naturkunskap
En enklare labbrapport vars syfte är att se hur förbränningen i våra celler fungerar. Detta görs genom det så kallade "ballongen på flaskan"-experimentet, där eleven studerar vad som händer när en jästsvamp får mat och syre. Vidare så undersöker eleven även vad som händer i samband med försurning och hur levande organismer påverkas av detta.
Notera att källor saknas.
Elevens kommentar
I dokumentet har eleven kommenterat på saker som skulle kunna förbättras.
Innehåll
- Inledning
- Material och metoder
- Resultat
- Slutsats/Diskussion
Utdrag
"Material och metoder
(OBS att metoden alltid skriv i dåtid, passiv form och att ord som jag ska undvikas. Du behöver dock inte ändra på detta denna gång).
Jag ska använda jäst som levande organism och socker som dess ”mat”. För att skapa försurning så använder jag ättiksprit. Ättika är väldigt surt och är nästan lika sur som svavelsyra. Jag börjar med att ”väcka” jästen då den varit i kylen. Detta gör jag genom att använda fingerljummet vatten. Sedan häller jag den lösningen i tre flaskor. Efter att jag hällt jästlösningen i alla flaskor tillsätter jag ”mat” i flaska nummer ett i form av socker. Den andra flaskan blir orörd. Den tredje flaskan får socker och ättika. Jag häller en halv deciliter vatten i flaska ett och två. Därefter skakas flaskorna. För att se se om koldioxid bildas av levande organismer trär jag på en ballong på varenda flaska. Hur länge pågick försöket? Den bör blåsas upp av koldioxiden om det har skett en reaktion. Detta är resultat/diskussion
Material jag har använt är följande:
3 flaskor ( 33 cl eller 50 cl )
1 paket jäst
6 dl fingerljumt vatten (37º C)
4 matsked socker
3 ballonger
2 x 0,5 dl vatten
0,5 dl ättiksprit (eller ättika)
(Ange fabrikat för jäst, socker , ballonger och ättika. Tex ICA)"... Köp tillgång för att läsa mer Redan medlem? Logga in