Labbrapport: Blodcirkulation

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
 • Samhällsvetenskapsprogrammet (före 2011) Årskurs 3
 • Naturkunskap B
 • MVG
 • 2
 • 451
 • PDF

Labbrapport: Blodcirkulation

En kort laborationsrapport vars syfte är att undersöka pulsen hos en människa, hjärtats pumpkapacitet samt blodtrycksmätning. Eleven redogör även mycket kort vad systoliskt och diastoliskt blodtryck innebär.

Innehåll

Inledning/syfte
Metod/resultat
- Pulsmätning
- Hjärtats pumpkapacitet
- Blodtrycksmätning
Diskussion

Utdrag

"Metod/resultat:

Pulsmätning:
Medan jag tog pulsen på mig på handleden tog en kompis tiden. Vi tog tiden 30 sekunder och multiplicerade med 2 för då får man ut vilopulsen/minut. Vi kom fram till att min vilopuls låg på 62 slag/minut.

Hjärtats pumpkapacitet:
Vi ställde en 1 litersbägare under vattenkranen och spolade vatten så att den fylldes på 12 sekunder. Då såg man hur snabbt blodet verkligen strömmar genom hjärtat. Efter lite uträkningar kom vi fram till att volymen var 5 l/minut.

Blodtrycksmätning:
Vi satte blodtrycksmanschetten runt vänsterarmen och började pumpa. Vi pumpade upp till ca 180 mm. Resultatet visade att jag hade blodtrycket 100/54 mm Hg.

Systoliskt blodtryck är när fickklaffarna är öppna. Hjärtat pumpar ut blod i artärer. Har högt blodtryck.
Diastoliskt blodtryck är när segelklaffarna är öppna och hjärtat slappnar av och blodtrycket är lågt. Normalt blodtryck för en 20-åring ligger runt 90-120/50-80 mm Hg. Orsaker till högt blodtryck kan vara åldern, sjukdom, stress, droger, ärftlighet, övervikt osv.

Problem som kan uppstå när man lider av för lågt blodtryck är att man känner sig yr och trött. När man har högt blodtryck kan man få huvudvärk och känna sig hängig och trött. Vid riktigt högt blodtryck kan man få andnöd."
... Köp tillgång för att läsa mer

Labbrapport: Blodcirkulation

[1]
Användarnas bedömningar
 • 2013-04-25
  Skriven av Gymnasieelev på Årskurs 1
  Det bästa som finns i siten