Labbrapport: Enzymer i ananas

- Gymnasieskola Årskurs 3
- Annat
- VG
- 2
- 279
Labbrapport: Enzymer i ananas
En kort laborationsrapport vars syfte är att undersöka hur ett enzym som finns i ananas bryter ner protein i gelatin. Eleven drar bland annat slutsatsen att ananasen innehåller ett enzym som spjälkar proteiner i gelatin och därigenom hindrar gelatin från att stelna.
Lärarens kommentar
Läraren tyckte att det var bra
Elevens kommentar
kan innehålla språketfel
Utdrag
"Metod:
- Gelatin (pulver)
- Färsk ananas
- Konserverad ananas
- Bägare
- Vass kniv
- 4 provrör
- Glasstav
- Provrörsställ
- Värmeplatta
En tärning av ananas skars och kokades på en värmeplatta. En annan tärning av ananas skars och sattes i ett provrör samt den kokta biten sattes i ett annat provrör. En tredje tärning togs av konserverade ananasen (lika stor som den färska/kokte). Gelatin pulver löstes upp i ljumt vatten i. De 4 provrören fylldes till ca tredjedelen med gelatin lösning. Därefter tillsattes de 3 tärningar av ananasen i provrör A(färsk anans), B(kokt ananas) och C(konserverad ananas). provrör D lämnades med enbart gelatin som var jämfotande prov.
Med hjälp av glasstav rördes alla de 4 provrören innan de lämnades i rummet för att stelnas eller för snabbhetsskull ställdes i kylskåpet i 30 min. Därefter undersöktes hur gelatinet hade stelnats i de 4 provrör."... Köp tillgång för att läsa mer Redan medlem? Logga in