Labbrapport: Naturlig pH-indikator - rött äpple

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
  • Komvux
  • Kemi 1
  • A
  • 7
  • 2512
  • PDF

Labbrapport: Naturlig pH-indikator - rött äpple

En labbrapport vars syfte är att svara på hur en naturlig pH-indikator fungerar. För att visa detta används den naturliga pH-indikatorn rött äpple för att bestämma pH-värdet hos fem ämnen. Här finns också ett utförligt teoriavsnitt som eleven återkopplar till i sin diskussion och slutsats.

Lärarens kommentar

Bra struktur, bra diskussion.

Studienets kommentar

Observera att källor saknas.

Innehåll

Laboration naturlig indikator

- Inledning
- Syfte
- Frågeställning
-- Hypotes
- Teori
-- pH
-- Syrors egenskaper
-- Basers egenskaper
-- Starka och svaga syror/baser
-- Färgändringen
- Metod & Materiel
- Resultat
- Tolkning av resultat/diskussion
- Utvärdering av metod
- Slutsats

Utdrag

Metod & Materiell

materiell
för undersökningen behövs följande:

- skal av rött äpple
- vatten
- mjölk
- bakpulver
- yoghurt
- citronsaft
- strösocker/sackaros
- kranvatten

- 6 glas eller bägare
- kastrull med lock
- sil
- spis
- pipett, eller annat droppverktyg
- decilitermått

Metod

1. En indikator gjordes genom att skala bort rött skal från 2 äpplen.
2. Skalet kokades i ca 1dl vatten några minuter i kastrull med lock på.
3. lösningen silades sedan ner i ett glas.
4. Indikator lösningen svalnade under ca 5 min
5. droppades sedan ner i vart och ett av de olika glasen med vätskor som skulle undersökas.
6. Ungefär 1 tsk droppades ner i varje glas.
7. Efter ca 1 minut hade några av lösningarna ändrat färg.
8. färgerna studerades, avlästes från tabell 1, och skrevs ned i resultatet
9. all utrustning diskades och städades undan
10. alla lösningar, vätskor och skal hälldes ut i diskhon eller i soptunnan... Köp tillgång för att läsa mer

Labbrapport: Naturlig pH-indikator - rött äpple

[1]
Användarnas bedömningar
  • 2015-11-22
    jätte bra jobbat tack