Labbrapport: Upplösning av brustablett - Kemi B

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
 • Naturvetenskapsprogrammet (före 2011) Årskurs 3
 • Kemi B
 • VG
 • 2
 • 542
 • PDF

Labbrapport: Upplösning av brustablett - Kemi B

En kortare laborationsrapport i kemi, vars syfte är att undersöka den tid som tar att lösa upp en brustablett i olika vätskor med olika temperatur samt förklara varför.

Innehåll

Syfte
Hypotes
Material
Utförande
Resultat
Felkällor
Slutsats

Utdrag

Material:
5-6 dricksglas (2dl), vatten, kolsyrad vatten, brustabletter (C-vitamin), klocka med sekundvisare (tidtagare), mikrovågsugn.

Utförande:
I denna försök så kommer vi att ha 6 olika lösningar med olika innehåll och temperatur. Man börjar med att fylla första dricksglaset till ¾ (1 och 1/5 dl) med dricksvatten och den andra kolsyrad vatten med ungefär samma temperatur som dricksvattnet. Sedan släpper man ner brustabletten i glaset med drickvatten samtidigt som man startar timern( Tidtagaren) och väntar och ser hur långt tid det tar (reaktionstiden) för brustabletten att lösa sig i vattnet fullständigt. När man är klar med första försöket så kan man upprepa samma process för det andra glaset fast med kolsyrad vatten och anteckna tiden som behövs för tabletten att lösa sig i glaset med kolsyrat vatten.

Sedan gör man samma försök med en annan temperatur på vätskorna man värmer glas 3 med ¾ (1 och 1/5 dl) dricksvatten i mikrovågsugn i 2 minuter släpper ner tabletten i den uppvärmda vattnet och glas 4 ska fyllas till ¾ (1 och 1/5 dl) med kolsyrad vatten som man har värmt i mikrovågsugnen i två minuter och sedan ska man släppa ner brustabletten i glaset och mäta tiden.

Glas 5 ska fyllas med kolsyrad vatten fast utan kolsyra ( man ska skaka flaskan så mycket så att kolsyran försvinner ur den) till ¾(1 och 1/5 dl) med samma temperatur som dricksvatten och sedan släppa ner brustabletten och mäta tiden för upplösningen.

Glas 6 är samma glas som glas 1. Vi ska använda glas 1 till att släppa ner ytterligare en brustablett i lösningen som redan innehåller en brustablett och mäta tiden som tas för den andra brustabletten att lösa sig fullständigt.

OBS! Man ska anteckna ner tiden som tas för varje glas så att man kan sedan jämföra med varandra... Köp tillgång för att läsa mer

Labbrapport: Upplösning av brustablett - Kemi B

[15]
Användarnas bedömningar
 • 2021-01-15
  Skriven av Gymnasieelev på Årskurs 3
  Väldigt enkel laborationsrapport. Är väldigt tveksamt till om rapporten hade fått godkänt, och ännu mer betyget B. Innehöll ingen diskussion eller teori.
 • 2014-03-30
  Det saknas reaktionsformler samt förklaringar till varför resultatet blir som det blir.
 • 2016-08-25
  Skriven av Gymnasieelev på Årskurs 3
  Bra röd tråd och intressant diskussion
 • 2016-04-02
  Väldigt bra struktur. Lättläst men samtidigt informativ. Bra jobbat!