Libyen, Gaddafi och den Arabiska våren | Historia 1b

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
 • Estetiska programmet (ES) Årskurs 2
 • Historia 1b
 • A
 • 13
 • 4590
 • PDF

Fördjupningsarbete: Libyen, Gaddafi och den Arabiska våren | Historia 1b

Ett längre fördjupningsarbete i Historia 1b, där eleven undersöker Libyen före, under och efter Gaddafis styre. Fokus ligger bland annat på landets politiska historia, Gaddafi som person och ledare samt händelseförloppet under den "Arabiska våren".

Eleven tar utgångspunkt i följande områden:

- Libyen som land: Utveckling, historia och politik.
- Gaddafi: Ursprung, uppväxt och politiska ideal.
- Arabiska våren: Händelseförlopp och betydelse för Libyens framtid.

Lärarens kommentar

Bra fakta som besvarar dina frågeställningar. Bra om Orsak, händelser och följder. Bra källor som tillsammans förstärker trovärdigheten i det du beskriver. Det är som du beskriver svårt att redan nu veta hur Libyen kommer att formas och fungera framöver. Bra grundläggande fakta och intressanta egna reflektioner. Ännu ett gediget arbete! Mycket bra jobbat!

Innehåll

1. Inledning
1.1 Teaser
1.2 Val av ämne
1.3 Frågeställning

2. Faktadel
2.1 Libyens historia
2.2 Gaddafi tar makten
2.3 Den arabiska våren

3. Diskussion med avslutning
4. Källor

Utdrag

"Teaser:
Libyen är ett land precis mellan det arabiska och det afrikanska. Landet har hoppat mellan olika kolonialmakter och inte haft självständighet så värst länge, bara sedan 1951, men man kan verkligen säga att landet har lyckats utmärka sig med sin spontana och opålitliga regim. Libyen, som har ungefär sex miljoner invånare, ligger mellan Algeriet, som ligger åt väst, och Egypten, som ligger åt öst. Libyen framstår som ganska pyttelitet eftersom att båda grannländerna har mycket högre befolkningsmängd. Förutom den låga befolkningsmängden är Libyen annorlunda från sina grannländer genom den större mängden olje- och naturgastillgångar som finns i landet.

Libyen genomgick under 2011 en radikal förändring. Muammar Gaddafi, som var en av de ledare i världen som haft sin maktposition längst, störtades i ett våldsamt och mycket internationellt uppmärksammat inbördeskrig. I efterverkningarna till det brutala 2011 skapas ett nytt Libyen, landet får en nystart. Oro kvarstår dock, samhället är starkt klanbaserat och anledning till att misstänka splittringar mellan olika klaner och regioner finns definitivt."... Köp tillgång för att läsa mer

Libyen, Gaddafi och den Arabiska våren | Historia 1b

[1]
Användarnas bedömningar
 • 2013-11-19
  Skriven av Gymnasieelev på Årskurs 3
  klinkergolv är nog minsta lika bra