Liten röd prydnadssak och Potatisnäsa | Novellanalys och jämförelse

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
  • Komvux
  • Svenska 1
  • D
  • 4
  • 1784
  • PDF

Liten röd prydnadssak och Potatisnäsa | Novellanalys och jämförelse

Denna text innehåller en novellanalys av ”En liten röd prydnadssak” av Jonas Karlsson och som jämförs med ”Potatisnäsa” av Cecilia Davidsson.

Innehåll

Del A Analys
Miljön
Tiden
Handligen
Personerna
Språket
Berättarperspektivet
Budskap

Del B Jämförelse
Språket
Noter

Utdrag

"Liten röd prydnadssak", en väldigt kort novell man som läsaren kan förstå att författren Jonas Karlsson vill säga ändå mycket om förväntningar och intrycken som människor har för varandra. Frun lämnar äldsta barnet på förskolan medan sin man är hemma med bäbisen som sover. Under den tiden funderar han över om han ska hjälpa henne i hemmet och diska, städa eller sätta ihop en liten röd prydnadssak som blivit stående i hallen sedan i julas. Men vad sysslade han faktiskt tills hans fru kom tillbaka igen?
Författaren har börjat novellen med att skapa en bild av en familj men man kommer direkt in i handlingen. I början får man veta vad som händer ur mannens perspektiv, i en vanlig dag.

...

I båda novellerna finns det likheter. Orden i båda novellerna är klara och tydligt beskrivande. Men det finns också inslag av otydliga ord, som till exempel: ”Allt har hon fått höra utom just det: gristryne, bröstfia, pattlisa, tjocksmock, fetto, elefant, bulle, vullo, fetfitta, pucko…”(Cecilia, Davidsson, Potatisnäsa), ”Alla gräsklippare och spridare och sprinklers är utställda på något slags plastgräsmatta.” (Jonas, Karlsson, En liten röd prydnadssak )
De färgstarka och målande orden ger tydliga bilder i läsarens huvud: ”Vid näckrosbladen skjuter Ritva ut kroppen och börjar simma med stora långsamma tag ut mot sjöns mitt.[...] Jenny sväljer genast klumpen i halsen och tittar andäktigt på allt det vackra: den bruna släta huden med de små fjunen på armarna, den insjunkna magen med navelns rundning som anas under baddräkten, de avlånga låren, de släta fötterna och rosa tånaglarna.”(Cecilia, Davidsson, Potatisnäsa), ”Han viker ihop tidningar och reklamblad så att dom tar så lite plats som möjligt i pappersinsamlingen.” (Jonas Karlsson, En liten röd prydnadssak)... Köp tillgång för att läsa mer

Liten röd prydnadssak och Potatisnäsa | Novellanalys och jämförelse

[0]
Inga användarrecensioner än.

Material relaterade till Liten röd prydnadssak och Potatisnäsa | Novellanalys och jämförelse.