Litterär analys: Den unge Werthers lidanden & Oliver Twist

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
  • Ekonomiprogrammet (EK) Årskurs 2
  • Svenska 2
  • C
  • 5
  • 2294
  • PDF

Bokanalys: Litterär analys: Den unge Werthers lidanden & Oliver Twist

Det här är en litterär analys av utdrag ur "Den unge Werthers lidande" och "Oliver Twist". Här behandlas verkens handling, stil och berättarteknik, centrala motiv och den epok då de skrevs.

Innehåll

- Presentation
- Innehåll
- Stil
- Bärande tankar
- Epoken
- Avslutning
- Källor

Utdrag

Den unge Werthers lidande handlar om en ung man vid namn Werther som flyttar ut på landet för att kunna vara närmare och för att kunna njuta av naturen. Väl där förälskar han sig i en flicka vid namn Lotte. Lotte är dock tillsammans med en annan man vid namn Albert. Detta gör att Werther blir alldeles förtvivlad och när Lotte och Albert sedan gifter sig klarar inte Werther av att leva längre så han skjuter sig i huvudet.
Innehållet i boken är delvis hämtat från verkligheten då Goethe haft en liknande romans och känt liknande kval strax innan boken skrevs. Goethe hade dessutom en vän som hade skjutit sig själv av olycklig kärlek till en gift kvinna.
Handlingen i boken är väldigt typisk för epoken som den skrevs under då Werthers agerande, vilket är det som gör att berättelsen går framåt, är helt baserat på hans känslor. Werther låter sig bli uppslukad och...

Under realismen blev det populärt att skriva romaner i följetongsform och Oliver Twist är ett exempel på en sådan följetongsroman. För att få folk att fortsätta läsa använde sig Dickens av vad vi idag kallar ”cliffhangers”, d.v.s. att varje kapitel slutade med att någon var väldigt illa ute och för att få reda på om de löser sig var man tvungen att läsa nästa del.
Målet under realismen var att skildra verkligheten i litteraturen och därför är textens stil just så i denna bok. Meningarna är korta, enkla och konkreta och beskriver händelseförloppet på ett neutralt och sakligt sätt. Allting beskrivs också i kronologisk ordning med enkla ord och på ett sätt som gör att det är enkelt att följa med i texten och att få en bild av vad som händer. Här är ett exempel på allt detta: ”Domstolslokalen låg åt gatan. Mr Fang satt bakom ett skrank längst bort i rummet. I ett slags bås på sidan stod redan lille Oliver och darrade av skräck. Mr Fang var en stel och mager man av... Köp tillgång för att läsa mer

Litterär analys: Den unge Werthers lidanden & Oliver Twist

[0]
Inga användarrecensioner än.

Material relaterade till Litterär analys: Den unge Werthers lidanden & Oliver Twist.