Månlandningen | Källkritisk jämförelse

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
  • Naturvetenskapsprogrammet (NA) Årskurs 1
  • Historia 1b
  • A
  • 6
  • 3649
  • PDF

Månlandningen | Källkritisk jämförelse

En källkritisk jämförelse där eleven undersöker två olika filmer som handlar om den första månlandningen. Den första filmen lägger fram konspirationsteorier kring händelsen, och den andra filmen bemöter argumenten. Eleven gör en källkritisk granskning av materialet, med fokus på sändare, meddelande, syfte, mottagare, kanal och närhet till källan, samt materialets trovärdighet överlag. Allt för att försöka reda ut om månlandningen skedde på riktigt eller ej.

Innehåll

Källkritik: Månlandningen

- Sant eller Falskt?!
- Film 1: Conspiracy Theory: Did We Land on the Moon
- Film 2: The Truth Behind the Moon Landings
- Slutsats
- Källor

Utdrag

Sant eller Falskt?!
Den 25 maj 1961, kalla kriget pågår mellan USA och Sovjetunionen, USAs president John F. Kennedy håller tal på den amerikanska kongressen. I talet säger han att målet är att USA skall ”landsätta en man på månen och återföra honom i säkerhet på jorden” innan 1960-talets slut. Ett mål som många ser som helt omöjligt, inte minst William ”Bill” Kaysing. Men den 20 juli 1969 landar Neil Armstrong och Edwin Aldrin på månens yta, USA har gjort de omöjliga och de har vunnit rymdkapplöpningen mot Sovjet. Men inte alla tror att regeringen och Nasa talar sanning. De tror att månlandningen var en konspiration, en lögn, konstruerad för att vinna rymdkapplöpningen mot Sovjet.
När de personer som från början hade tvivel på att USA skulle lyckas med månlandningen började undersöka materialet från Nasa blev de mer och mer övertygade om sin sak. De menade att hela Apollo-projektet var en komplott och att de lyckats genomskåda Nasas lögn.
Det är ofta på det här sättet konspirationsteorier uppkommer. Personer har en vag teori om någonting och söker sedan argument för att stärka den teorin. De kan lätt acceptera vilka argument som än stärker deras teori och samtidigt förkasta de argument som motsäger den.
När USA lyckades med att landa och återföra Apollo 11 från månen tyckte många att det var helt otroligt, men det fanns också dem som tyckte att det var för bra för att vara sant. Hur hade de lyckats när chansen för att lyckas var på 0,0017%? Hur hade man klarat av det med den bristfälliga tekniken? Och hur... Köp tillgång för att läsa mer

Månlandningen | Källkritisk jämförelse

[0]
Inga användarrecensioner än.

Material relaterade till Månlandningen | Källkritisk jämförelse.