Människans urin | Fördjupningsuppgift

- Naturvetenskapsprogrammet (NA) Årskurs 2
- Biologi 1
- Inget betyg givet
- 3
- 673
Människans urin | Fördjupningsuppgift
En fördjupningsuppgift som kort redogör för hur människans urin ser ut beroende på miljöfaktorer och matvanor samt sjukdomar som diabetes. Vidare så förklaras vad som orsakar urinvägsinfektion.
Innehåll
- Människans urin
- Källor
Utdrag
Urin består av ungefär 95% vatten och de återstående beståndsdelarna är bl.a. urea, klorid, natrium, kalium och kreatin. Om man misstänker om sjukdom så kan man testa urinen genom bl.a. stickprov, bakterieodling och sediment. Med stickprov kan man undersöka om urinen innehåller röda- och vita blodkroppar, glukos, protein, bakterier, nitrit, droger, hormoner m.m. Med bakterieodling undersöker man framförallt bakterie och med sediment undersöker man framförallt celler samt saltkristaller.
1.Hos en frisk människa ska urinen vara ljusgul, den bör inte innehålla för mycket socker (glukos) eller protein. Det ska inte vara som urinen i 2-6.
2. Hos en person med obehandlad diabetes bör urinprovet visa en ökad halt av glukos. Det är för att en person med diabetes har en ökad blodsockervärde, p.g.a. att det är brist på insulin eller att celler inte reagerar på hormonet, som medverkar att celler tar upp glukos. Om inte celler tar upp glukosen kommer blodet att ta... Köp tillgång för att läsa mer Redan medlem? Logga in