Människokroppens organ och sjukdomar | Fördjupningsarbete

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
  • Naturvetenskapsprogrammet (NA) Årskurs 2
  • Biologi 2
  • C
  • 19
  • 6066
  • PDF

Fördjupningsuppgift: Människokroppens organ och sjukdomar | Fördjupningsarbete

I det här fördjupningsarbetet skriver eleven om människokroppens olika organ och om olika sjukdomar. Eleven har också valt att skriva fyra kortare historier som handlar om olika operationssituationer.

Innehåll

Introduktion
Skelettet
Operation:1
Skelettet i sig
Skelettets grund och innehåll
röd och gul benmärg
Våra ben
Finns tre sorter ben
Skallen
Ryggraden
Bröstkorg
Diskbråck
Cirkulationssystemet
Operation:2
Blod
Hemoglobin och anemi
Vita blodkroppar
Antikroppar
Blodplättar
Sjukdomar som du kan ha i blodet
Blodpropp
Diabetes
Diabetes typ:1
Diabetes:2
Hjärtat
Artären
kapillärer
Vener
kammare och förmak
Klaffar
Lungorna
Andningen i sig
Sjukdomar som berör människans lungor
Astman kan förekomma i två typer
Nervsystemet
Nervsystemets plikt i människokroppen
Nervcellerna
Sjukdommar
Migrän
Epilepsi
Hjärntumör
Hjärntumörens skapelse
Hjärnan
Operation:3
Storhjärnan
Två halvor
Lilhjärnan
Hjärnstammen
Matspjälkningen
Operation:4
Matspjälkningen
Levern
Tolvfingertarmen, tomtarmen och krumtarmen
Näring till cellerna
Muskler
3 Muskeltyper
Skelettmusklernas uppbyggnad
källor

Utdrag

Introduktion
Kroppen är en enastående konstruktion som är kapabel till rätt mycket. Den kan röra på sig och förflytta sig. Den kan även beröras, känna kyla och värme. Människan har bara en kropp och därför bör vi ta väl hand om våra kroppar. När vi rispar upp lite av skinnet så brukar det vara så att kroppssystemet läker på exakt det stället, men rispar vi av för mycket så kan kroppssystemet ej fixa det. Därför bör vi ta hand om våra kroppar och leva ett hälsosamt långt liv. Det är väldigt viktigt att vi inte får i oss gift som försämrar vår hälsa. Idag så vet vi mer om vår hälsa än vad man gjorde för tusentals år sedan, enligt mig så kan det vara den stora anledningen till att vi lever längre än för tusentals år sedan.

Medelåldern bland oss människor höjs med tiden. Med tusen år så har medelåldern stigit med 10år hos människan. Idag har medicin och kirurgin gjort stora framsteg i dess forskning. Detta har gjort så att den mänskliga kroppen kan bli äldre. Men det finns många faktorer som spelar roll för en livstid. Din livsstil, arv och miljö har en stor påverkan och varierar från individ till individ.

Vi alla märker att våra kroppar ändras desto äldre vi blir, men det är ej riktigt bevisat varför det sker. Men lätt sagt så är det biologiska förändringar som sker från tid till tid. Problemet är att åldringen i kroppen är olika från individ till individ. På grund av detta så är det inte rätt att jämföra en biologisk ålder med en kronologisk ålder. En hypotes många biologer brukar säga är att åldringen hör .....

----

Våra ben
runt omkring våra ben finns tunn benvävshinna, den kallas benhinnan. Den innehåller nerver och blodkärl. Blodkärlen är anledningen till att vi får i oss syre och näring och nerverna gör så att vi blir känsliga för olika smärtor.

Finns tre sorter ben
det finns tre typer av ben i skelettet Oregelbundna ben, platta ben och rörben. Vissa av dessa benen befinner sig armar och ben och de kallas rörbenen. Rörbenen skiljer sig storleksvis ifrån varandra, men de brukar oftast vara ihåliga inuti. I händer och fotleder så används oregelbundna ben och det gäller samma sak när det gäller ryggkotan. Våra platta ben utnyttjar skulderbladen och höftbenet.

Skallen
Skallen innehåller 29 ben tillsammans med Ansiktsskyddet och hjärnskålen. Hjärnskålen har sex ben som skyddar hjärnan. Pannbenet, nackbenet, silbenet, kilben, hjässben och tinningbenet. Ansiktsskelettet skyddar vårt öga, munhåla och näshålan. Ditt ansiktsskelett består av ett få delar som kallas för näsbenet, under och överkäksbenen, okbenen, tårbenen. Med hjälp av käkleden så är underkäksbenet rörligt. Vill du bli läkare så är det bra att kalla skallen för kranium hädanefter att du läst denna mening.

Ryggraden
Mellan kotorna så finns det diskar som ser till att ryggraden blir rörlig. Diskarna består av mellankotsskivor som består av ring och broskvävnad med en kärna som påminner om gelé. Rörelserna i ryggraden blir betydligt lättare då dessa diskarna finns. Visste du att på morgonen så är du längre än på kvällen? Detta sker på grund av att diskarna sjunker ihop på kvällen.

Några ben som är böjda bakåt är korsbanden och bröstryggraden. Detta stabiliseras på grund av att ländryggen och halsryggraden lutar framåt. Vår ryggrad består av skolios .....


-----

Blod
Blodet som finns i dig innehåller olika så att kalla kroppar. Röda blodkroppar, vita blodkroppar och blodplättar. Dessa olika kropparna är tillsammans blodets celler. Efter ett tag så bytts de gamla blodkropparna ut med nya. Inuti skelettets största ben som kallas rörben bildas blodkropparna i en gemensam stamcell. Blodplasman är en slags vätska som innehåller vatten och en hel del lösta ämnen som salt, hormoner och druvsocker. Druvsockret som finns i oss är exakt samma sak som blodsockret som vi också har i oss.
dina röda blodkroppar
Det som förflyttar syret från plats till plats kallas röda blodkroppar. En sak som gör förflyttningen av syre mer effektiv är den röda färgen blodet får med hjälp av hemoglobinet.

Hemoglobin och anemi
Det är järnet i hemoglobinet som ger blodet dess röda färg. Om det är brist på järn i kroppen så bildas det för lite hemoglobin och detta leder till att transporteringen av syre blir långsammare och den mörka blodfärgen blir ljusare. Anemi brukar folk som har blodbrist att drabbas av. De brukar oftast vara trötta och bleka i ansiktet. När kroppen har brist på B-vitamin förekommer anemi. B-vitamin får du i dig när du käkar kött eller dricker mjölk. Tillräckligt med B-vitaminer krävs för att kroppen ska bilda tillräckligt med blodkroppar. Om en läkare ska kolla hur mycket ditt blodvärde är så brukar ..... Köp tillgång för att läsa mer

Människokroppens organ och sjukdomar | Fördjupningsarbete

[0]
Inga användarrecensioner än.