Mäta blodtryck | Gymnasiearbete

- Komvux
- Gymnasiearbete
- E
- 2
- 903
Gymnasiearbetet: Mäta blodtryck | Gymnasiearbete
Ett kort gymnasiearbete inom vård och omsorg som innehåller en teoretisk beskrivning av hur man tar blodtryck på en patient, i det här fallet en patient som har drabbats av en stroke.
Observera att källor saknas.
Innehåll
Att mäta blodtrycket på en stroke-patient
- Uppgiftsbeskrivning
- Planering
Utdrag
Uppgiftsbeskrivning
Jag ska kontrollera blodtrycket på en patient som har fått denna kontroll ordinerat av läkaren. Anledningen till detta är att patienten haft en stroke och högt blodtryck är en stor riskfaktor för vidare hjärt-kärl sjukdomar. Det kan även vara en kontroll på att de läkemedel som patienten tar fungerar som de ska. Blodtrycket mäts i mm kvicksilver och det första värdet kallas för det systoliska trycket (övertrycket) och visar hjärtats arbetsfas, dvs när hjärtat kontraheras och blodet lämnar den vänstra sidan. Nästa värde är det diastoliska trycket (undertrycket) som är hjärtats vilofas.
Kunskaper från andra kurser är från vård och omsorgsarbete 1 och 2 där jag fått lära mig att högt blodtryck är en riskfaktor i det metabola syndromet och kan bidra till hjärtinfarkt och stroke. Tillsammans med riskfaktorer som rökning, övervikt, stress och kost med mycket mättat fett ökar riskerna ännu mera. I hälsopedagogiken går man in på olika stresshanterings strategier och hur man ska kunna arbeta bort sina personliga... Köp tillgång för att läsa mer Redan medlem? Logga in