Mäta pH-värde med blåbärsextrakt - Labbrapport i Naturkusnkap

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
  • Handels- och administrationsprogrammet (före 2011) Årskurs 3
  • Naturkunskap
  • VG
  • 2
  • 408
  • PDF

Mäta pH-värde med blåbärsextrakt - Labbrapport i Naturkusnkap

En kort och enkel laborationsrapport vars syfte är att få fram pH-värdet på olika hushållsvätskor med hjälp av blåbärsextrakt.

Innehåll

- Syfte
- Hypotes
- Utrustning och ingredienser
- Utförande
- Slutsats / Diskussion
- Källor

Utdrag

Utrustning och ingredienser till labb:
ca 50 g blåbär, 3 dl vatten, ca 20 ml av sprite, lime eller citronsaft, vinäger, tvållösning och kranvatten. 5 st. småglas för att experimentera i. Ett kaffefilter eller sil för att filtrera blåbärsextrakt. En kastrull för att koka blåbär med vatten.

Utförande:
Jag mosade blåbär och kokade dem med i ca 3 dl vatten. När de hade kokat, väntade jag tills de hade svalnat lite sedan filtrerade jag blåbärsextrakt. Jag hade förberett 5 små glas med 20 ml av 5 olika lösningar som står ovan. Efter att blåbärsextrakten hade svalnat la jag i en tesked i varje lösning för att se vilka ändringar de blir. De blev olika färger på olika lösningar sedan la jag ytterligare en sked i varje lösning och färgen blev ännu mörkare förutom på kranvatten. Läs av olika resultat och städa undan... Köp tillgång för att läsa mer

Mäta pH-värde med blåbärsextrakt - Labbrapport i Naturkusnkap

[2]
Användarnas bedömningar
  • 2014-11-19
    Skriven av Elev på Årskurs 7
    Hjälpte mig att förstå livet mening
  • 2013-07-22
    Skriven av Studerande på Termin 7
    Enkel och lättläst labbrapport.