Mäta pH-värde med blåbärsextrakt - Labbrapport i Naturkusnkap

- Handels- och administrationsprogrammet (före 2011) Årskurs 3
- Naturkunskap
- VG
- 2
- 408
Mäta pH-värde med blåbärsextrakt - Labbrapport i Naturkusnkap
En kort och enkel laborationsrapport vars syfte är att få fram pH-värdet på olika hushållsvätskor med hjälp av blåbärsextrakt.
Innehåll
- Syfte
- Hypotes
- Utrustning och ingredienser
- Utförande
- Slutsats / Diskussion
- Källor
Utdrag
Utrustning och ingredienser till labb:
ca 50 g blåbär, 3 dl vatten, ca 20 ml av sprite, lime eller citronsaft, vinäger, tvållösning och kranvatten. 5 st. småglas för att experimentera i. Ett kaffefilter eller sil för att filtrera blåbärsextrakt. En kastrull för att koka blåbär med vatten.
Utförande:
Jag mosade blåbär och kokade dem med i ca 3 dl vatten. När de hade kokat, väntade jag tills de hade svalnat lite sedan filtrerade jag blåbärsextrakt. Jag hade förberett 5 små glas med 20 ml av 5 olika lösningar som står ovan. Efter att blåbärsextrakten hade svalnat la jag i en tesked i varje lösning för att se vilka ändringar de blir. De blev olika färger på olika lösningar sedan la jag ytterligare en sked i varje lösning och färgen blev ännu mörkare förutom på kranvatten. Läs av olika resultat och städa undan... Köp tillgång för att läsa mer Redan medlem? Logga in