Mätning av blodsocker | Labbrapport

- Naturvetenskapsprogrammet (NA) Årskurs 3
- Biologi 1
- Inget betyg givet
- 2
- 697
Mätning av blodsocker | Labbrapport
En labbrapport som undersöker hur blodsockret påverkas när man äter, i syfte att få större inblick i hur insulin fungerar när kroppen bryter ner glukos. Blodsockernivåerna hos fem elever mäts före och efter intag av olika livsmedel.
Innehåll
Laborationsrapport – Blodsocker
- Material
- Utförande
- Hypotes
- Resultat
- Slutsats
Utdrag
Material
Olika matprodukter:
• Vindruvor
• Kexchoklad
• Knäckebröd
• Cola
• Mjölk
Mätapparat för blodsocker
Blodlancetter
Papper
Papperskorg
Utförande
Personerna som skulle äta matprodukterna tvättade först sina händer rena för att undvika infektioner. Sedan använde personerna blodlancetter för att kunna sticka sig själva i valfritt finger och ta upp blodet i en blodsockermätare som sedan angav siffror i mmol/liter. Ett normalt värde bör ligga på 4-6 mmol/liter (fastande), dock hade en försöksperson diabetes och då bör värdena ligga över 7,0. Man fick då ut ett fastevärde på blodsockret hos alla personer, och därefter fick personerna äta sina matprodukter. I intervaller av 15 minuter mätte man nya värden med samma process, i totalt 60 minuter. Personerna fick under denna tid inte röra sig, såsom springa runt, och inte äta eller dricka någonting alls. Efter mätningen var klar slängdes alla material som hade varit i kontakt med försökspersonernas blod, för att undvika smitta... Köp tillgång för att läsa mer Redan medlem? Logga in