Martin Luther och Protestantismen - Uppsats i Historia

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
  • Energiprogrammet (före 2011) Årskurs 2
  • Historia
  • G
  • 2
  • 583
  • PDF

Martin Luther och Protestantismen - Uppsats i Historia

En kortare introduktion till Martin Luther och protestantismens utveckling. Eleven redogör även för den tyska språkutvecklingen samt för Jean Calvins roll i spridningen av protestantism.

Utdrag

Martin Luther:
Martin Luther var en tysk professor i teologi som var en munk i slottskyrkan i Wittenberg år 1517. Han har grundat protestantismen. Han tyckte det som kyrkan höll på med var fel det vill säga att köpa avlatsbrev för att slippa skärselden.

Martin Luther började då med att spika en plakat som innehöll 95 punkter om avlatshandeln på latinska som han var emot. Detta gjorde att reformationen började.
En person med journalistiskt sinne översatte Luthers plakat till tyska. Martin Luther ville vara en av kyrkans trogne son så han bestämde sig att inte ha kontakt med Rom.

Luther ville inte emot kyrkan men han gjorde det ändå för han tyckte att kyrkan hade fel och med hjälp av bibeln kan han vägleda folket till rätta tron. Detta gjorde att påven blev sur och skickade hot brev om att han kan bli bannlyst från kyrkan om han fortsätter med det han gör.

Men hot brevet betydde inget för Luther så han och några studenter gick till soptippen och brände brevet vilket gjorde att han blev bannlyst från kyrkan... Köp tillgång för att läsa mer

Martin Luther och Protestantismen - Uppsats i Historia

[0]
Inga användarrecensioner än.