Matspjälkning | Matens väg genom kroppen

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
  • Grundskola Årskurs 8
  • Biologi
  • Inget betyg givet
  • 2
  • 374
  • PDF

Fördjupningsuppgift: Matspjälkning | Matens väg genom kroppen

En kortare fördjupningsuppgift där eleven kort redogör för människokroppens matspjälkningssystem och matens väg genom kroppen via mun, magsäck, tolvfingertarmen, tunntarmen och tjocktarmen. Vidare så beskriver eleven även varför vår kropp behöver mat, med fokus på kolhydraternas, proteinets, mineralämnenas och vitaminernas funktion. Notera att källor saknas.

Utdrag

"Munnen - Jag biter en tugga, maten i min mun finfördelas och blandas med saliven. Brödets stärkelse börjar sönderdelas till mindre molekyler av salivens enzym. Sedan, genom matstrupen förs maten till magsäcken.
Magsäcken-I min magsäck knådas maten och blandas med magsaft. Magsaften innehåller enzymer och saltsyra som sönderdelar ostens proteiner och brödets till mindre molekyler. Efter cirka tre timmar pressas maten i små portioner ut från magsäcken till tolvfingertarmen.

Tolvfingertarmen - Fettet som har blivit i flytande form finfördelas av Gallan från levern. Med hjälp av bukspott och bukspottkörteln fortsätter sönderdelningen av proteiner, kolhydrater och fett. Sedan transporteras maten till tunntarmen."... Köp tillgång för att läsa mer

Matspjälkning | Matens väg genom kroppen

[4]
Användarnas bedömningar
  • 2014-11-17
    Skriven av Elev på Årskurs 9
    Den var jätte bra! Du kunde ha infogat en bild och skrivit till de kemiska formel
  • 2016-02-02
    Skriven av Gymnasieelev på Årskurs 3
    Kunde ha varit lite mer fördjupande, men annars bra
  • 2018-02-08
    Skriven av Gymnasieelev på Årskurs 1
    fantastisk
  • 2015-02-10
    Skriven av Gymnasieelev på Pre-IB
    något kort - men bra