Matspjälkning och näringsämnen | Sammanfattning

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
  • Naturvetenskapsprogrammet (NA) Årskurs 3
  • Biologi 2
  • B
  • 4
  • 1148
  • PDF

Matspjälkning och näringsämnen | Sammanfattning

En sammanfattning av kroppens matspjälkningssystem och näringsämnen. Sammanfattningen redogör inledningsvis för hur matspjälkningsprocessen ser ut, och utreder sedan de olika näringsämnenas funktioner.

Studienets kommentar

Notera att det saknas källor.

Innehåll

- Matspjälkningen
- Kolhydrater
- Aminosyror
- Lipider
- Vitaminer
- Mineraler och spårämnen

Utdrag

Maten vi äter innehåller (förhoppningsvis) massa olika näringsämnen som vår kropp behöver ta till sig. Huvuddelen av födan består av kolhydrater, fetter och proteiner. Maten är förutom byggnadsstenar för våra celler också kemisk bunden energi. Kroppens basalmetabolism, det vill säga den energi som krävs för att hålla sig varm och vid liv under vila ligger på 6000-7500 kJ/dygn. Om energibehovet överstigs lagras överskottet som glykogen i levern och musklerna, och om glykogendepåerna blir fulla lagras överskottet som fett. Levern gör också om kolhydrater och proteiner till fett.
Via glykolysen(där glukosen bryts ner till pyruvater) bildas glycerol och acetylcoenzym A. Ur acetylcoenzym A kan fettsyror bildas som reagerar med glycerolen och bildar fetter. Ett överskott av kolhydrater omvandlas på det här sättet till fett som lagras i fettceller. Mellan måltider omvandlas glykogenet till socker som frigörs från lever och muskler.
Om glykogendepåerna tömts, men kroppen behöver mer energi, frigörs fett från fettcellerna. Fettet som finns lagrat räcker för de flesta av oss i flera veckor. Men vid långvarig svält börjar kroppen bryta ner proteiner från muskler men även hjärnan. Detta kan leda till bestående problem. Personer med anorexia kan genom svält ge kroppen... Köp tillgång för att läsa mer

Matspjälkning och näringsämnen | Sammanfattning

[0]
Inga användarrecensioner än.