Metafysik | Diskussion

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
  • Samhällsvetenskapsprogrammet (SA) Årskurs 3
  • Filosofi 1
  • B
  • 4
  • 2465
  • PDF

Metafysik | Diskussion

Eleven har skrivit en diskussion kring metafysik och vad vi egentligen kan veta att vi upplever.

Utdrag

När jag skriver det här så sitter jag i min säng samtidigt som jag hör hur grävmaskiner jobbar utanför mitt fönster. Jag lyssnar på musik och i min säng ligger skolböckerna utspridda. Min mamma ringer mig och jag sträcker mig ut för att greppa mobil för att prata med henne ett tag. Sedan kommer min katt in på mitt rum och lägger sig i min säng och sover.

För att resonera kring verkligheten och vad jag egentligen kan veta kommer jag använda mig av materialismen. Materialism har sin grund i det påstående att allt består av materia och att allt är objektivt, även känslor och tankar består av materia. Allt materia existerar oberoende av oss, alltså även om vi människor inte fanns eller upplevde materian skulle den fortfarande fortsätta att existera. Teorin grundar sig i läran om dagens fysik.

Den andra teorin som jag kommer använda mig av är Berkeleys teori om subjektiv idealism. Denna teori anser att vi inte har skäl nog att tro på att det finns en materiell omvärld. Våra mentala upplevelser utgör verkligheten och saker existerar bara de upplevs, att vara är att uppleva. Denna teori tog dock en oanad vändning då Berkeley senare påstod att Gud upplever allt, därför finns allt. Detta påståendes sannes enlighet kan diskuteras vidare. Alltså det som är verkligt är det vi upplever i vårt medvetande.

Enligt den subjektiva idealismen slutar resten av mitt hus existera när jag stänger dörren till mitt rum, eftersom jag inte då längre upplever resten av huset. Denna tanke är intressant eftersom den verkar så bisarr, inte slutar mitt hus existera bara för att jag själv inte upplever det i mitt sinne, men samtidigt kan jag aldrig bevisa detta så jag inte kan både uppleva mitt hus och vara i mitt rum så tesen kan logiskt stämma. Jag föreställer mig det som om jag var ute och det var helt kolsvart ute, och där jag lyser min ficklampa det ser jag. Alltså ingen existerar förutom det jag upplever. Denna tanke är dock skrämmande eftersom det får mig att verka så utlämnad, att det är jag som avgör vad som existerar och inte. Om jag inte upplever min mamma så finns hon inte, tanken är skrämmande. Men jag tror samtidigt att detta synsätt möjligtvis kan skapa storhetsvansinne, eftersom man blir någon sorts Gud som styr vad som ska finnas och inte. Jag skulle nog påverkas av detta och tillslut tro att jag var världens mittpunkt, och detta är någon som jag tycker denna teori gör en smula. Berkeley lägger så pass stor vikt på oss människor, ja ända till hans tog in Gud i spelet. Då ändrade han sitt resonemang och ansåg nu att Gud upplever allt och därför existerar allt, detta går att diskutera eftersom Guds existens inte går att bevisa och..... Köp tillgång för att läsa mer

Metafysik | Diskussion

[0]
Inga användarrecensioner än.