Metapedia och Wikipedia | Jämförelse

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
  • Samhällsvetenskapsprogrammet (SA) Årskurs 3
  • Historia 2a
  • B
  • 5
  • 1779
  • PDF

Metapedia och Wikipedia | Jämförelse

En jämförelse mellan sidan Metapedia och Wikipedia och om hur historiebruk används på hemsidan Metapedia för att stärka sidans ideal och budskap.

Utdrag

Metapedia: ”Nazism (eller nazi) är en nedsättande förkortning av nationalsocialism som myntades av de allierade under andra världskriget.”

Hitler är en riktig kändis i Metapedia. Man hittar honom överallt. Söker jag på vegetarianism, finner jag detta stycke:

”Nationell vegetarianism
Företeelsen förekommer även i liten omfattning i den nationella rörelsen, ofta på grund av ideologiska skäl som sammanfaller med Tredje rikets djur- och miljövänliga politik, och även med Hitlers personliga åsikter.
Adolf Hitler började vid 22 års ålder, inspirerad av Richard Wagner, att experimentera med vegetarisk kost och från och med 1931 sade han sig vara vegetarian, även om det är belagt att han ibland åt kött. Vissa källor tyder på att han aldrig åt kött efter att han började kalla sig för vegetarian.
Léon Degrelle skriver om Hitler i sin skrift Mystiken kring Hitler: "Han kunde inte stå ut med att äta kött eftersom det betydde döden för en levande varelse. Han vägrade att ha så mycket som en kanin eller forell offrad för att hålla honom med mat. Han tillät endast ägg på bordet, eftersom äggläggning betydde att hönan hade fått undvara något snarare än att bli dödad. Hitlers matvanor var en ständig källa till förvåning för mig. Hur kunde någon med ett så fullbokat schema, som hade deltagit i tiotusen omvälvande massmöten från vilka han kommit badande i svett, ofta med 1-2 förlorade kilon; som bara sov 3-4 timmar per natt och som mellan 1940-45, bar hela världen på sina axlar när han regerade över 380 miljoner européer - hur undrade jag, kunde han fysiskt överleva på ett kokt ägg, några tomater, 2-3 pannkakor, och ett fat nudlar? Men han ökade faktiskt i vikt!" ”

Varför ska en artikel om vegetarianism, som totalt består av 660 ord, innehålla 241 ord om Adolf Hitler? Räcker det inte att nämna att han bara var vegetarian?

Det som fångade min uppmärksamhet lite extra var denna mening som Léon Degrelle skrev om Adolf Hitler:

”Han kunde inte stå ut med att äta kött eftersom det betydde döden för en levande varelse.”

Detta får läsaren att måla upp en mer positiv bild av Hitler. Att inte önska döden för en levande varelse är något positivt, och jag tror att det är därför Metapedia har valt ut att ha med det i artikeln – just för att sprida ett gott budskap om... Köp tillgång för att läsa mer

Metapedia och Wikipedia | Jämförelse

[0]
Inga användarrecensioner än.