Mikrobiologi - bakteriemängder | Labbrapport

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
  • Naturvetenskapsprogrammet (NA) Årskurs 3
  • Biologi 2
  • A
  • 6
  • 1495
  • PDF

Mikrobiologi - bakteriemängder | Labbrapport

En labbrapport med fokus på mikrobiologi, som avser att redogöra för bakteriemängden på olika föremål - både nedsmutsande/använda och 'rena' ytor. Eleverna tog prover från hud från fingrar, tandborstar, skärbrädor och disktrasor. Arbetet innehåller även utförliga bilder av de olika bakterieodlingarna.

Innehåll

Labbrapport - mikrobiologi

- Inledning
- Hypotes
- Materiel/metod
- Utförande
- Resultat
- Diskussion/slutsats
-Felkällor

Utdrag

Material:

Flaska med näringsagar, sterila petriskålar i plast, märkpenna, brännare, handskydd, vattenbad, etanol, finger – före och efter handtvätt, ny och använd disktrasa, använd och oanvänd tandborste, diskad och odiskad skärbräda (prover av dessa föremål på topsar som vi hade i plastpåsar innan vi tog ut dem för att göra prover av dem)

Utförande:

1. Sterilteknik och att gjuta agarplattor

• Först placerade vi flaskan med näringsagar i kokande vatten med korken halvvägs uppskruvad. Agarn smälte efter ca 20-45 minuter.
• Sedan kylde vi ner flaskan med näringsagar i kallt vatten tills man kunde hålla i den utan att bränna sig (agarn var då ca 40-50 grader varm och flytande).
• Efter det steriliserade vi hela vår arbetsyta med etanol.
• Därefter märkte vi petriskålarna med våra initialer, dagens datum och innehåll. Målet var att gjuta två plattor per person.
• Sedan torkade vi av flaskan och gjorde rent den med etanol med handskydd på oss.
• Därefter satte vi petriskålen så nära brännaren som möjligt.
• Sedan tände vi brännaren, skruvade av korken på flaskan och brände mynningen i brännarlågan några gånger.
• Sedan öppnade vi locket på petriskålen och hällde på agar så att bottnen täcktes helt och hållet. Det var viktigt att ha skålen öppen så kort tid som möjligt för att undvika att bakterier kom in från luften!
• Till sist ställde vi petriskålen åt sidan så att agarn kunde stelna.
• Vi vände sedan petriskålen upp och ner och ställde in den i kylskåp när agarn hade stelnat.

2. Odling av ”våra egna” bakterier hemifrån

• Först tog vi med oss våra egna prover hemifrån till laborationen som vi tagit med topsar på en oanvänd och en använd disktrasa, på en oanvänd och en använd tandborste, på en oanvänd och en använd skärbräda och på våra fingrar innan och efter tvätt. Vi förvarade topsarna i knutna plastpåsar.
• Sedan tog vi de klara petriskålarna och delade in dem i fyra rutor med en märkpenna, och skrev i varje ruta vilket föremål det var vi tog prov på. En ruta med prov från den oanvända disktrasan och en ruta med prov från den använda disktrasan och så vidare. OBS! Skriv på locket.
• Därefter tog vi ut en tops i taget och duttade den försiktigt, bara några få duttar på näringsagarn i en ruta. Vi tog först topsen med det använda föremålet i ena rutan och sedan topsen med samma föremål fast det oanvända i rutan bredvid och så vidare.
• Sedan stängde vi locket mellan varje prov för att inte oönskade bakterier skulle komma in.
• Till sist ställde vi in petrisskålarna i värmeskåp där de skulle ligga i några dagar... Köp tillgång för att läsa mer

Mikrobiologi - bakteriemängder | Labbrapport

[1]
Användarnas bedömningar
  • 2017-01-25
    Skriven av Elev på Årskurs 9
    Rapporten ligger inte på A nivå skulle nog säga C - B. Kopplar inte informationen i inledningen till diskussionen. En enkelt skriven laborationsrapport. Källor saknas.