Minoritetsspråk - Jiddisch

- Samhällsvetenskapsprogrammet (SA) Årskurs 2
- Svenska 2
- A
- 4
- 1247
Fördjupningsarbete: Minoritetsspråk - Jiddisch
Fördjupningsarbete om var minoritetsspråket jiddisch kommer ifrån. Dess historia och utbredning i världen och Sverige. Vad definierar jiddisch som minoritetsspråk? Innehåller även en redogörelse för en tur i judiska museet med tillhörande intervju.
Studienets kommentar
Observa att arbetet inte har någon kapitelindelning och behandlar jiddisch ur ett historiskt perspektiv, ej språktekniskt.
Utdrag
Varje kväll den 25:e mars inleds så kallade ”Pesach” (judisk påsk) Judarna firar detta i åtta dagar, för att minnas befrielsen från slaveriet i Egypten. De äter ”Matzes” som är ett osyrat bröd, det var dessutom ett bröd som israeliterna var tvungna att tillaga innan uttåget. Den viktigaste helgdagen för judarna är ”Shabat”, det börjar på en fredagskväll och slutar på en lördagskväll. Enligt Gamla Testamentet anses det vara en vilodag. Under denna speciella dag ska man gå till synagogan, äta massa gott och umgås med familjen.”
”Judarna betraktar Sverige som ett öppet och tolerant land. Idag finns judiska församlingar, föreningar, skolor och ålderdomshem på flera håll i landet. I Stockholm finns också Judiska teatern, Judiska museet och Judiska biblioteket. I Nordiska museets samlingar ingår ett antal äldre judiska religiösa föremål. I arkivet finns även... Köp tillgång för att läsa mer Redan medlem? Logga in