Minoritetsspråk i Sverige | Finska och Romani

- Humanistiska programmet (HU) Årskurs 3
- Svenska 1
- C
- 7
- 1591
Fördjupningsarbete: Minoritetsspråk i Sverige | Finska och Romani
Ett fördjupningsarbete där eleven undersöker två minoritetsspråk i Sverige: finska och romani. Eleven undersöker bland annat vad dessa minoritetsspråk betyder för dem som talar språken, samt hur det svenska språket påverkar dessa minoritetsspråk. Eleven tar utgångspunkt i följande frågeställningar:
- Varför använder minoriteterna sitt språk fastän de behärskar svenska? Vad är deras ursprung och hur har man funnit det i Sverige?
- Hur har man kunnat lyckas rädda sina språk och sina kulturer från undergång och lyckats behålla det i Sverige? På vilket sätt har kommunerna stöttat dem i den här frågan?
Innehåll
- Inledning och syfte 2
- Frågeställningar 2
- Avhandling/utredning 3-4
- Avslutning/Reflektion 5
- Källförteckning 6
Utdrag
Avhandling / Utredning:
I Sverige finns det fem mindre grupper som har minoritetsspråk och dessa är finska, Samiska, Romani, meänkieli och jiddisch. 1995 tillsattes en parlamentarisk kommit som skulle utreda Sveriges eventuella anslutning. Från och med 1 april 2000 trädde riksdagen så de lagar som gäller rätten att använda Finska, Samiska och Meänkieli i vissa kommuner.
Intresset för att skydda nationella minoriteter har ökat på senare tid i Europa, på grund av den konvention internationell överenskommelse. Det övergripande syfte är kulturellt, genom att skydda och främja historiska landsdelar och minoritetsspråk som av hävd talas i Europa, enligt ((Sveriges officiella minoritetsspråk bok av Ahlgren, Inger.))
Finska språket har använts i Sverige i minst 800 år, när Sverige och Finland tillhörde samma rike. Efter andra världskriget har stora finska befolkningsgrupper bildats i storstäderna och på industriorter i södra och mellersta Sverige. I dag bor i Sverige 440 000 mäniskor med finsk bakgrund. De har antigen flyttat från Finland eller har minst en finsk förälder. Hälften av dem använder finska språket... Köp tillgång för att läsa mer Redan medlem? Logga in