Mississippi Burning | Filmanalys

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
  • Samhällsvetenskapsprogrammet (SA) Årskurs 2
  • Historia 2a
  • A
  • 10
  • 2373
  • PDF

Filmanalys : Mississippi Burning | Filmanalys

En analys av filmen "Mississippi Burning" av Alan Parker från 1998, baserad på en verklig händelse där tre människorättsaktivister mördades i 1964 av ett gäng Ku Klux Klan-medlemmar. Eleven diskuterar hur väl filmen skildrar den faktiska händelsen, och tar utgångspunkt i följande frågeställningar:

- Finner du några anakronismer, är filmen autentisk?
- Finner du några förenklingar?
- Finner du några stereotyper?
- Hur tror du att ovanstående påverkar vår syn på händelsen/personerna/historien?
- Skulle du rekommendera denna film till en person som vill lära sig mer om det aktuella skeendet? Varför/varför inte?

Elevens kommentar

Jag tycker att uppsatsen är utformad bra för syftet och sidbegränsningen, men man kan absolut lägga till fler exempel och förslag om man vill ha en ännu mer utvecklad och längre uppsats.

Utdrag

"Mississippi brinner" handlar om när det lilla samhället Jessup i Mississippi år 1964 drabbas av ett mord på 3 frihetskämpar. Två FBI-agenter blir skickade på uppdrag att lösa mysteriet om mordet som visar sig leda in på Ku Klux Klan och det hårda förtrycket mot svarta i samhället.

Finner du några anakronismer, är filmen autentisk?

En hel del saker i filmen är egentligen inte baserat på verkliga händelser, ibland rent påhittade men ofta ändrade och överdramatiserade för att göra händelserna chockerande och underhållande för filmens skull. Ett exempel på detta är i slutet när FBI-agenterna och deras medhjälpare klär ut sig till medlemmar av Ku klux klan bärandes på vita masker och därmed avslöjar de misstänka för inblandning av mordet på frihetskämparna. I filmen hade de fått informationen om dessa personer med hjälp av cyniska utpressningsmetoder. I själva verket gick det inte alls till på det sättet utan är ett rent påhitt från manusförfattarens sida. Det verkliga skeendet var långt ifrån lika underhållande, då gåtan löstes med en $30,000-muta till informatören. Vem informatören är oklart även för de som skapade filmen, så av... Köp tillgång för att läsa mer

Mississippi Burning | Filmanalys

[0]
Inga användarrecensioner än.