Mobiltelefoner: Utveckling och dagens marknad | Fördjupningsuppgift

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
  • Ekonomiprogrammet (EK) Årskurs 2
  • Samhällskunskap 1b
  • C
  • 4
  • 1894
  • PDF

Mobiltelefoner: Utveckling och dagens marknad | Fördjupningsuppgift

En fördjupningsuppgift om mobiltelefoner. Eleven redogör för mobiltelefonens utveckling och historia, samt dess olika tekniska aspekter och hur dagens marknad för mobiltelefoner ser ut.

Utdrag

Det var Sverige som var först ut i världen med mobiltelefoni. Det var ingenjören Sture Lauhrén som utförde världens första mobiltelefonsamtal till fröken Ur 1950. Detta mobilsamtal gjordes ifrån en mobiltelefon som vägde runt 40 kg. En sådan mobil var man tvungen att ha i bagageluckan på en bil.
Hur har mobiltelefonen förändrats?
Jo, telefonens egenskaper har förändrats mycket under en lång tid. Innan var mobilen jättestor och vägde väldigt mycket, man kunde inte ha den i väskan eller i jackan. Nu idag så väger mobilen jätte lite (världens minsta mobil väger 40,1g) och du kan efter ett kort samtal stoppa ner den i bröstfickan eller i byxan. Innan så kostade mobilen jätte mycket och det var inte många som hade råd med en, nu har nästan alla en egen mobiltelefon för att de är så billiga. De nya mobiltelefonerna har mycket längre batteri tid nuförtiden, de kan hålla upp till 2- 3 dagar. Innan så håll batteriet i kanske 1 – 2h. När mobilerna först kom ut så fanns det bara knappar som man tryckte på för att komma fram i mobilen, nu har man utvecklat skärmarna så att man kan trycka direkt på skärmen för att komma fram i telefonen (detta kallas touchscreen). Fast denna touchskärm som i nästan alla fall sitter på androidtelefoner drar mer energi, så batteritiden har gått ner lite på de flesta nya telefoner men det håller ändå minst 2-3 dagar. När mobilen först börjades sälja fanns det inte många modeller, nu finns det tusentals olika utbud av modeller.
Förr så fanns det bara en högtalare till att lyssna på samtal med, nu har en mobil cirka 3 högtalare till musik, samtal m.m.
Innan så kunde man inte ladda in musik i mobilen, nu kan man också använda mobilen som en mp3-spelare... Köp tillgång för att läsa mer

Mobiltelefoner: Utveckling och dagens marknad | Fördjupningsuppgift

[0]
Inga användarrecensioner än.