Multipel Skleros (MS) | Fördjupningsuppgift

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
  • Naturvetenskapsprogrammet (NA) Årskurs 3
  • Biologi 2
  • A
  • 4
  • 1053
  • PDF

Multipel Skleros (MS) | Fördjupningsuppgift

En fördjupningsuppgift om den autoimmuna och neurologiska sjukdomen multipel skleros där eleven bland annat skriver om orsak, hur patienterna skadas och vilka som drabbas.

Frågeställning:
- På vilket sätt skadas hjärna och ryggmärg vid MS?
- Vilka kan drabbas av MS?

Innehåll

Vad är MS – Multipel Scleros?
MS - en autoimmun sjukdom utan känd genes
Frågeställning:
Vad sker vid MS?
Funktionsnedsättning och konsekvenser vid MS
Olika typer av MS
Obotlig, men behandling av symtom och funktionsnedsättning
Avslutning
Ordförklaring
Källor

Utdrag

Ung kvinna i 18-års ålder med trötthet, humörsvängning, minnesstörningar och depression, är inte ovanligt i det svenska högpresterande samhället. Är det ”bara” en stressad ambitiös flicka eller döljer sig en neurologisk sjukdom?

Vad är MS – Multipel Scleros?
Multipel Skleros, MS är en kronisk sjukdom som angriper det centrala nervsystemet, hjärnan och ryggmärgen (1, 2, 4). Nervsjukdomen är såväl autoimmun som neurologisk, vilket innebär att kroppens egna immunförsvar skadar dess egna nervvävnader. Hos friska ska immunförsvarets vita blodkroppar ge skydd mot främmande substanser, såsom bakterier och virus. Vid MS misstar immunförsvaret nervvävnaden som något hotfullt och främmande och därmed angrips den (1, 3). Det uppstår inflammationer och ärrbildningar (plack) på nervtrådar, vilket leder till att nervimpulser inte kan transporteras som vanligt. Symtomen kan uppkomma på många olika ställen i kroppen, eftersom inflammationerna kan angripa olika delar av det centrala nervsystemet. (2, 3)

MS - en autoimmun sjukdom utan känd genes
Sjukdomen räknas inte som ärftlig, trots att en femtedel av de som drabbas av sjukdomen har en släkting med MS (2, 5). Vissa kombinationer av arvsanlag ökar risken för MS, men ett enskilt arvsanlag har inte identifierats som orsak till Multipel Skleros. (2, 6)
MS orsakas inte av bakterie eller virus, men kan utlösas vid en infektion. MS är således inte smittsamt. Man har inte heller någon enskild erkänd yttre... Köp tillgång för att läsa mer

Multipel Skleros (MS) | Fördjupningsuppgift

[0]
Inga användarrecensioner än.