Narkotika och rökning | Instuderingsfrågor

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
  • Komvux Komvux
  • Naturkunskap 1b
  • B
  • 9
  • 4350
  • PDF

Narkotika och rökning | Instuderingsfrågor

Instuderingsfrågor om alkohol, narkotika och rökning.

Innehåll

I Sverige är det förbjudet att sälja eller ge bort starköl, vin och sprit till någon som är under 20 år. Är det en lämplig åldersgräns?
Ska vi tillåta narkotika i Sverige på samma sätt som vi tillåter alkohol?
Är denna lagstiftning bra?
Varför blir man beroende av alkohol? (dämpande preparat)
Vilka hälsoproblem följer med drogen?
Diskutera konsekvenserna av drogen för den enskilde individen och samhället i stort
Varför blir man beroende av rökning?
Vilka hälsoproblem följer med drogen?
Diskutera konsekvenserna av drogen för den enskilda individen och samhället i stort
Källkritik

Utdrag

I Sverige är det förbjudet att sälja eller ge bort starköl, vin och sprit till någon som är under 20 år. Är det en lämplig åldersgräns?
Idag är åldersgränsen för att köpa alkohol 20 år på systemet och 18 år vid köp av lite svagare alkohol är det en gräns på 18 år i affärerna. Oavsett åldersgräns får ungdomarna tag på alkohol ändå. Det börjar dricka i väldigt tidig ålder, från 13-14 år och drickan får de oftast tag ifrån äldre syskon, äldre kompisar eller till och med langare. Ungdomarna vet om att det är enkelt att få tag i alkohol och därför kan det vara en anledning till att fler och fler dricker i tidig ålder.
När de ser sina äldre syskon dricka vill dem själva testa och vara mer som dem. En faktor som jag tror är anledning till att många inte klarar av skolan är för att det är alkohol inblandat. De festar och dricker sig fulla på helgerna, blir trötta, tappar koncentertionsförmågan och gör mindre bra ifrån sig på lektionerna veckan efter. Jag tror att eleverna inte vet med sig vilka konsekvenser alkohol kan ge en utan man vill ju alltid som ungdom vara coolare än andra, de vet jag med mig sen egna erfarenheter.
Det borde finnas hårda straff för dem som köper sprit åt ungdomar och hårdare regler för säljare som säljer alkohol utan att kolla på legitimation. Jag är både för och emot när det kommer till ifall 20 år är en lämplig ålder vid köp av alkohol. En del av mig säger ”Varför ska det vara 20 år på systemet när ungdomarna ändå kan beställa in likadan alkohol på puben?” och andra hälften säger ”Jag tycker 20 år är en låg ålder och borde höjas till 25 år eftersom att ungdomarna idag konsumerar mer alkohol idag än tidigare”.


Ska vi tillåta narkotika i Sverige på samma sätt som vi tillåter alkohol?

Nej, alkoholen orsakar redande tillräckligt lidande och kostnader i samhället. Varför ska vi tillåta fler droger om alkoholen redan är laglig?
Narkotika är för mig en väldigt negativ sak, men jag dömer inte folk som behöver det för att dämpa sina problem. Majoriteten vet om att narkotika är dåligt och även att det är illegalt. Jag anser att nackdelarna överväger fördelarna när det kommer till narkotika eftersom narkotikan stannar i kroppen längre än vad alkohol gör, men jag menar absolut inte att alkohol är bättre utan det förtär en människa det med.
Som säkert många vet så används idag narkotika som ett dämpande preparat.
Drugsmart.com (1) hävdar att många använder narkotika i samband med att man är missnöjd över sitt liv. Jag tror starkt att detta kan ha en koppling då många som jag träffat har talat om att narkotika som även då kallas knark, dämpar och lindrar ett långvarigt lidande.
Jag tycker inte att vi ska tillåta knark som samma sätt som vi tillåter alkohol eftersom jag anser att narkotika är ett tyngre preparat än alkohol. Tex narkotika kan stanna kvar upp till en vecka beroende på hur mycket narkotika du har hävt i dig. Till skillnad från alkohol som sitter i din kropp upp till 1.5-2 dagar beroende hur mycket du har druckit.


Enligt EU:s lagstiftning ska det finnas varningstexter på förpackningar till tobaksvaror. På ca en tredjedel av den mest synliga ytan av ett cigarettpaket kan något av följande stå:

• Rökning dödar. 
• Rökning skadar allvarligt dig själv och personer i din omgivning.

Är denna lagstiftning bra?

Kanske men jag tror inte att varningstexterna ger någon större effekt.
Jag tror att den som röker och ska köpa ett paket cigaretter i en affär är medveten om vad som kan stå på framsidan av paketet och vad det kan ge för effekter om man fortsätter. Det handlar nog mer om viljan och modet att sluta men som är det svåraste. Den som röker har oftast rökt i flera år och säkert försökt sluta någon gång men lika snabbt börjat igen på grund av beroendet man får. Jag har flera kompisar som röker, många av dem har gjort uppehåll ett tag men så fort en annan kompis ... Köp tillgång för att läsa mer

Narkotika och rökning | Instuderingsfrågor

[0]
Inga användarrecensioner än.