Novellanalys: Slå följe av Stig Claesson

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se

Novellanalys: Slå följe av Stig Claesson

En kort och enkel novellanalys av "Slå följe" av Stig Claesson. Eleven berättar på ett personligt sätt om novellens handling, huvudpersoner, tema och budskap.

Observera att analysen är skriven i kursen Svenska som andraspråk och innehåller viss språklig förbättringspotential.

Innehåll

Novellanalys” Slå följe”

- Handlingen
- Tiden
- Plats/miljö
- Huvudperson
- Bipersonerna
- Synvinkel
- Språket
- Budskap
- Omdöme

Utdrag

Handlingen
Denna novell är skriven av en svensk författare, Stig Claesson. Berättelsen handlar om en ung man och en gammal dam. Den unge man ska träffa sin kärlek Karin för första gång för att gå på bio med henne. Men det blir inte så som han har tänkt. Istället möter han en gammal dam i vagnen i Stockholms tunnelbana och ser hur hon blir skild från sin sköterska av den automatiska dörren. Den gamla kvinnan blev kvar. Då måste han hjälpa henne och det tar mycket tid så han hinner inte träffa Karin.

Tiden
Tiden för novellen är åren mellan 1928-2008. Novellen är rak i ordning för att händelserna inträffar som de berättas. Allt händer under ett par timmar. Den unge mannen mår dåligt för han ska missa Karin och bion. Han kan inte lämna den gamla kvinnan ensam.

Plats/miljö
Historien utspelar sig i central Stockholm, eftersom huvudperson nämns i texten. Författaren beskriver hur de två stiger av och tar ett tåg tillbaka för att hitta sköterskan men de misslyckades... Köp tillgång för att läsa mer

Novellanalys: Slå följe av Stig Claesson

[1]
Användarnas bedömningar
  • 2019-01-24
    Skriven av Gymnasieelev på Årskurs 2
    Slarvig och felaktig, Berättarperspektivet är fel.

Material relaterade till Novellanalys: Slå följe av Stig Claesson.